RTL-ova anketa: I u IX. i X. izbornoj jedinici HDZ u velikoj prednosti

RTL nastavlja objavljvati rezultate ekskluzivne ankete koju na najvećem uzorku od čak 10.000 ispitanika provodi u svih deset izbornih jedinica u Hrvatskoj. Mandati iz slavonskih izbornih jedinica već su podijeljeni, a do 21. listopada dobit ćemo sliku Sabora sa 140 zastupnika. Na redu je Dalmacija gdje je ispitivanje provedeno od 8. do 10. listopada – u devetoj gdje su Zadar i Šibenik pobjedu tradicionalno odnosi HDZ, odnosno, Domoljubna koalicija sa 55 posto glasova, a SDP-ova Hrvatska raste dobiva 27,3 posto.

Samo oni dijele mandate – deset ili dva više nego na prošlim izborima za HDZ i četiri za SDP, što je dva manje nego 2011.  Ispod praga od 5 posto prema RTL anketi, između ostalih, ostaju Most, Živi zid i Nezavisna lista Stipe Petrine. To su glasovi onih koji sigurno izlaze na izbore i znaju za koga su – a važno je napomenuti je 12,9 posto birača neodlučno. U desetoj izbornoj jedinici u kojoj su Split i Dubrovnik i koju analitičari za razliku od prethodne, koja je tzv. HDZ-ova utvrda, smatraju prevrtljivom i odlučujućom u osvajanju vlasti najviše glasova – 43,3 posto dobiva HDZ-ova koalicija, SDP-ova je sa 33 posto druga, a treći je sa 11 posto MOST.

Pretočeno u mandate to je sedam za HDZ ili dva više nego 2011., za SDP pet ili jedan manje te jedan mandat za MOST koji je novi politički igrač.  Izborni prag ne prelaze Živi zid, Orah i koalicija HSP-a i HKS-a. Radi se o glasačima koji sigurno izlaze na izbore i znaju za koga će glasovati jer u ovoj izbornoj jedinici je 12,2 posto birača neodlučno.Tomislav Karamarko, za razliku od Slavonije, u IX. ipak je dobio nešto veću podršku u odnosu na Zorana Milanovića. No, zanimljivo je da je u X. izbornoj jedinici popularniji šef SDP-a.

U Saboru je s dvije dalmatinske i dvije slavonske izborne jedinice ispunjeno 56 mjesta – HDZ vodi s 32, SDP ima 20, HDSSB tri i MOST jedan mandat. Dakle, u četiri do sada anketirane izborne jedinice pobjeđuje HDZ. Preostalo ih je još šest – sljedeće su na redu treća i osma, odnosno, Hrvatsko primorje i Istra te Međimurje i sjeverna Hrvatska. Rezultate objavljujemo u petak.

You may also like