Home Hrvatska RTL: Građani najviše vjeruju premijeru Oreškoviću

RTL: Građani najviše vjeruju premijeru Oreškoviću

by Energypress.net

Uoči 100 dana Vlade, na dan kada reformama Vlada Tihomira Oreškovića nudi svoju viziju budućnosti Hravstke – donosimo ekskluzivnu RTL anketu Uoči 100 dana Vlade, na dan kada reformama Vlada Tihomira Oreškovića nudi svoju viziju budućnosti Hravstke – donosimo ekskluzivnu RTL anketu o tome što građani o stanarima Markova trga misle.

Školski, prvih 100 dana građani bi ocijenili s dovoljan, dva, ali idemo po detalje. Rad Vlade Tihomira Oreškovića u prva tri mjeseca za najveći broj ispitanika, njih gotovo 70 posto, je malo ili znatno – ispod očekivanja. Da je nova postava u Banskim dvorima ispunila njihova očekivanja smatra 23 posto ispitanika, dok je za tek 7 posto ispitanika dosadašnji rad Vlade čak – iznad njihovih očekivanja.

Kada to pretvorimo u školske ocjene u prvih 100 dana ispitanici bi Vladi dali prolaznu, ali solidnu dvojku. To je dakle bila najčešća ocjena ispitanika, jedinicu im je dodijelilo njih 24 posto, dok njihov rad čistom peticom ocjenjuje nešto manje od 2 posto ispitanika. Kada to uspoređujemo s istim razdobljem prije četiri godine bivša Vlada Zorana Milanovića bila je nešto bolje ocijenjena – nategnutom trojkom.

A da je nešto niži doživljaj uspješnosti Vlade Tihomira Oreškovića u odnosu na njegovog prethodnika vidi se i iz sljedećih podataka. Iako najveći broj ispitanika, njih gotovo 34 posto smatra da su podjednako neuspješne, vidimo da veći broj ispitanika smatra da je Vlada Zorana Milanovića u prvih 100 dana bila uspješnija od aktualne.

No kada pređemo na očekivanja o uspješnosti do kraja mandata vidimo drugačiju situaciju. Ispitanici imaju pozitivna očekivanja za Vladu Tihomira Oreškovića – gotovo 36 posto ispitanika smatra da će njihov mandat biti uspješniji od onog Zorana Milanovića. 32,8 posto misli obrnuto, a da će biti podjednako neuspješne smatra gotovo 11 posto ispitanika.

Paket reformi tek je usvojen, pa će o provedbi građani zasigurno imati što reći, ali zanimljivo se vrednuju i dosadašnji potezi. Iako najveći broj ispitanika, njih 24 posto smatra da dobre odluke još nije bilo, najboljim potezom čak 17 posto ispitanika smatra ukidanje Ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. O tome se sutra u Saboru treba glasovati, a i danas se vodila živa rasprava. Devet posto ispitanika smatra da je najbolja odluka nastavak reforme obrazovanja.

Gotovo 5 posto izdvojilo je najavu smanjenja povlastica državnim dužnosnicima kao najbolju odluku, no oko toga još nema potpunog dogovora jer MOST želi dodatno smanjiti povlastice saborskim zastupnicima s čim se HDZ ne slaže. Na ovoj prestižnoj listi je i potpora Vlade kandidaturi Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a.

No ta potpora je i na neslavnoj listi najgorih poteza i to vidimo u sličnom postotku. Ispitanici su najnezadovoljniji promjenama u zdravstvu, dakle poskupljenje dopunskog osiguranja i ukidanje programa 72 sata. 20,8 posto ispitanika zamjera Vladi sukobe u koaliciji, a zaista u ovih 100 dana rjetki su ti dani kada barem nekog sukoba nije bilo. Da su sve odluke loše misli gotovo 12 posto ispitanika, dok 11 posto ispitanika Vladi zamjera loš izbor ministara i pomočnika, a podsjetimo, još uvijek svi nisu odabrani. Na ovoj su se listi našle i smjena na HRT-u, policiji i SOA-i, ali u manjim postocima.

Related Posts