Home Energetika Royal Dutch Shell reže investicije nakon pada dobiti

Royal Dutch Shell reže investicije nakon pada dobiti

by Agencije

Britansko-nizozemska kompanija Royal Dutch Shell najavila je da će u ovoj godini smanjiti investicije za dodatnih 10 posto jer je zbog niskih cijena nafte u prvom tromjesečju zabilježila oštar pad dobiti.

Shell će smanjiti ulaganja na 30 milijardi dolara, s ranije planirane 33 milijarde jer se poslovodstvo našlo pod pritiskom dioničara da smanji troškove, objavio je u četvrtak BBC.  Tvrtka je također izvijestila o padu dobit u tri mjeseca do ožujka na 800 milijuna dolara, s 4,8 milijarde dolara u istom lanjskom razdoblju. Ako se isključe jednokratne stavke, zarada Shella pala je u tromjesečju na 1,6 milijardu dolara, s 3,8 milijardi dolara.

Cijene nafte oštro su pale u proteklih 18 mjeseci. U prosjeku je cijena nafte u prva tri mjeseca 2016. iznosila oko 35 dolara za barel, dok je u lipnju 2014. godine iznosila 115 dolara. Tvrtka je također upozorila da će niske cijene nafte i plina, značajni troškovi održavanja u proizvodnim pogonima i značajni troškovi za otpremnine i restrukturiranje pogoditi zaradu i u drugom tromjesečju.

Dobit iz Shellova poslovanja vezanog za preradu – koji uključuju rafiniranje – pala je u proteklom kvartalu na 2 milijarde dolara, s 2,6 milijarde dolara godinu dana prije.

Gubici u poslovima proizvodnje, koji uključuju istraživanje i proizvodnju, povećani su na 1,4 milijarde dolara, u usporedbi sa 195 milijuna dolara zabilježenih godinu ranije.m “Prerada i integrirani plinski poslovi ostvaruju snažne rezultate i podupiru naše financijske rezultate, unatoč kontinuiranim niskim cijenama nafte i plina. Nastavljamo smanjivati razinu potrošnje, hvatati troškovne prilike i upravljati financijskim okvirom u postojećem okruženju”, rekao je izvršni direktor Shell-a Ben van Beurden.

Ranije ove godine Shell je dovršio 54 milijardi dolara vrijedno preuzimanje kompanije BG Group.

Related Posts