Roubini: Povećava se rizik nove ekonomske krize

Dr. Doom
Nouriel Roubini, ekonomski prorok koji je 2006. predvidio dolazak velike krize 2008., uvjeren je da nam se približava nova globalna nepogoda.

U komentaru za Project Syndicate ovaj popularni prognostičar pobrojao je sve probleme i zaključio kako se ‘povećava rizik od globalne recesije i krize u ionako krhkom gospodarstvu’  Razlozi potencijalne recesije koja bi trebala nastupiti 2020. godine, kazao je, uglavnom su vezani uz vanjsku politiku SAD-a i trgovinski rat koji potiče predsjednik Trump te neposrednu prijetnju stagflacije – kombinaciju rastuće inflacije i sporog rasta, piše Tportal.

Prema njegovu mišljenju, neizvjesnost se počinje ostvarivati tekućom eskalacijom napetosti između SAD-a i Kine u vezi s trgovinom i tehnologijom, što uvelike povećava vjerojatnost globalne recesije.

“Dok trgovinski ratovi i potencijalni naftni šokovi predstavljaju rizik na strani ponude, oni također ugrožavaju agregatnu potražnju, a time i rast potrošnje, jer carine i veće cijene goriva smanjuju raspoloživi dohodak”, kazao je.

“S toliko neizvjesnosti tvrtke će se vjerojatno odlučiti za smanjenje kapitalne potrošnje i ulaganja”, dodao je. Roubini smatra kako je sve vjerojatnije da će FED, kao i druge velike središnje banke, smanjiti kamatne stope kao odgovor na nadolazeću gospodarsku krizu.

Međutim, promjene u politici središnjih banaka neće biti dovoljne da zaustave globalnu recesiju, kazao je, kao što je bio slučaj s ‘velikom recesijom’ iz 2009. godine. “U takvim bi uvjetima dovoljno ozbiljan šok mogao potaknuti globalnu recesiju, bez obzira na to što rade glavne središnje banke”, upozorio je Roubini.

You may also like

0 comments