Rosatom će graditi nuklearni centar u Vinči

Poslovni dnevnik
Rusija i Srbija gradit će Centar za nuklearnu znanost, tehnologije i inovacije u Vinči, pišu Večernje novosti. Tu će biti izgrađen istraživački reaktor, tzv. nulte snage, koji će proizvoditi radioaktivne izotope za medicinu i različita istraživanja, ali neće biti podignuta nuklearna elektrana, niti će reaktor koji će se graditi biti takve snage da može proizvoditi električnu energiju.

Reaktor će, pišu Večernje novosti, stajati oko 300 milijuna eura, dok bi izgradnja nuklearne elektrane stajala od četiri do pet milijardi eura. Hoće li se elektrana doista i graditi to je pitanje, ali srpski stručnjaci smatraju da bi trebala biti uz Dunav. Prije toga, potrebno je promijeniti zakone jer je u Srbiji zabranjena izgradnja nuklearnih postrojenja. Moratorij na izgradnju, koji je donesen 1989. godine, nakon katastrofe u Černobilu, istekao je poslije 25 godina, kada je usvojen Zakon o zabrani gradnje nuklearnih elektrana.

Sergej Prihotko, visoki dužnosnik ruske vlade, rekao je da je Rusija spremna postati partner Srbiji i u izgradnji nuklearne elektrane, ako ona odluči pokrenuti nuklearni energetski program. Sporazum o izgradnji znanstvenog centra u Vinči potpisali su Nenad Popović, srpski ministar za inovacije i Aleksej Lihačov, glavni direktor ruske državne kompanije Rosatom. Centar u Vinči će, kako je priopćio Rosatom, imati višenamjenski reaktor za istraživanja, ispunjen vodom pod pritiskom, uz sve prateće sustave, opremu i laboratorije, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments