Home Europska unija Romano Prodi: Europa nade se pretvorila u Europu straha

Romano Prodi: Europa nade se pretvorila u Europu straha

by Agencije

Europa nade postala je Europa straha, izjavio je bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi u razgovoru za Slovensku televiziju prisjećajući se velikog proširenja EU-a prije 12 godina kad je u noći na 1. svibnja sa slovenskim vodstvom obilježio ulazak Slovenije na graničnom prijelazu Gorizia/Nova Gorica.

“Iako je pljuštalo kao iz kabla pa sam imao mokra leđa, to je bio dan prepun emocija i Europa je tada bila Europa nade”, kazao je Prodi ocijenivši da je unija od tada nazadovala i postala “Europa straha i nesigurnosti”, zbog migracijske krize i terorizma, a prije toga i ekonomske krize.

Prodi je ocijenio da je do nazadovanja došlo i zato što su države članice u vrijeme kad im je išlo dobro odnosno “baš zbog toga” zanemarile zajedničke interese i opet preuzele neke nadležnosti Bruxellesa u svoje ruke zbog čega je Europska komisija danas “vrlo slaba” institucija. Na pitanje kako će se odvijati proces proširenja EU-a Prodi je rekao kako ga treba nastaviti i da članice trebaju postati “sve države bivše Jugoslavije i Albanija” dok je prema članstvu Turske bio oprezan.

Turska je postala velika regionalna sila, ali ne mogu zamisliti da će ona voditi pregovore s nekim tko će kao ministar vanjskih poslova Europe predstavljati cijelu Europu, naveo je Prodi.

Related Posts