Romano Bolković: Moramo osvijestiti besmislenost zla

Za studija filozofije na kolegiju političke filozofije prof.Žarko Puhovski ovako je predavao: Svrha je terorizma proizvesti upravo onu situaciju koja je navodno u temelju njegova motiva. Na primjer: srušite Twinse, i imat ćete na aerodromima duge cijevi – zaključak je istovjetan premisi terorističkog čina, ergo da je USA totalitarna država, pa je nužno rušiti je.

Razmišljajući o fotografijama dekapitiranih žrtava koje ISIS redovito šalje putem Interneta, a o kojima se pišu visokoparni eseji kao o videološkoj samosvijesti terorista koji govore rafiniranim jezikom medijske kulture, na tragu pametnog predavanja profesora Puhovskog, mogu jedino zaključiti da je cilj ovih objava zametanje mržnje spram europskih Muslimana. Svaki izgred, svaka odmazda, bila bi kao gornji zaključak o dugim cijevima koje, kao biva, demonstriraju totalitarnost Amerike: tako i ovdje, ISIS bi jedva dočekao takav izgred kao dokaz europske mržnje spram Islama, što bi bilo dostatno opravdanje za neki ponovni poziv u sveopći rat, piše Romano Bolković.

Naravno, pametno je te fotografije ne objavljivati već i iz pijeteta spram žrtve, potom rodbine tragično stradalih, a onda i zbog pornografije smrti. Ipak, ta ideja, da se rat želi premijestiti u Europu, time neće nestati. To je ono što moramo svakodnevno imati na umu, i to je ono što s našim sugrađanima muslimanske vjere moramo spriječiti. Beskrajno mi je žao Tomislava Salopeka. Jeziva je njegova sudbina. Stravično je pak perspektivizirati je: tisuću godina traje već ovaj sukob koji se opravdava nemogućnošću mira između islama i kršćanstva. Ako išta dobroga možemo učiniti u ovom bespomoćnom času, to je onda osvijestiti svu besmislenost tog sukoba, tih smrti, tog milenija ubijanja. Jer, to je jedini korak unatrag, tako silno potreban sada kad smo na korak do vjerskog rata.

You may also like

0 comments