Rohindže žive pod prijetnjom genocida

ICC
Oko 600.000 Rohindža koji su ostali u Mjanmaru žive pod prijetnjom genocida, što onemogućuje povratak izbjeglica, upozorili su u ponedjeljak UN-ovi istražitelji i tražili upućivanje tog slučaja na Međunarodni kazneni sud (ICC).

UN-ova misija za utvrđivanje činjenica, koju je 2017. osnovalo Vijeće za ljudska prava, u izvješću naglašava da je Mjanmar ratificirao Konvenciju za zaštitu i represiju genocida iz 1948. i poziva Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da taj slučaj preda ICC-u te na osnivanje suda, poput onih za bivšu Jugoslaviju i Ruandu.

Istražitelji preciziraju da su sastavili tajni popis od 100 imena (uz šest generala već identificiranih u prethodnom izvješću) na kojem se nalaze mjanmarski dužnosnici, osumnjičeni da su upleteni u slučajeve genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Vijeće sigurnosti UN -a je više puta pozvalo Mjanmar na prekid vojnih operacija i na siguran povratak Rohindža, ali te inicijative je spriječila Kina, koja pruža najveću podršku Mjanmaru i stalna je članica Vijeća pa raspolaže pravom veta.

Oko 740.000 Rohindža muslimana pobjeglo je iz mjanmarske države Rakine, na zapadu zemlje u kolovozu 2017. nakon vojnog nasilja u zemlji s budističkom većinom. Cijele obitelji su se pridružile 200.000 izbjeglica, žrtava progona koji su se već sklonili u logore u Bangladešu.

UN-ovi istražitelji su prošle godine pozvali na procesuiranje zbog genocida odgovornih generala, uključujući i glavnog zapovjednika Min Aung Hlainga. U novom izvješću, koji će u utorak biti predan Vijeću sigurnosti, oni navode da na temelju “razumnih pokazatelja zaključuju da ima još više dokaza za genocidnu namjeru države”. Oni su ocijenili da je stanje tim hitnije jer Mjanmar i dalje izvodi zločine protiv čovječnosti nad Rohindžama.

Istražitelji UN-a, kojima nikada nije bilo dozvoljen pristup na mjesto događaja i čiju misiju Vijeće neće nužno obnoviti, predat će svoje zaključke novom panelu UN-a, zaduženom za pripremu predmeta kaznenih procesa.

Rohindže koji su ostali u Mjanmaru, njih 600.000, sustavno su progonjeni i žive pod prijetnjom genocida, a njihovi teški životni uvjeti su dodatno pogoršani posljednjih godinu dana, navode UN-ovi istražitelji koji naglašavaju nemogućnost povratka izbjeglica.

Istražitelji su tražili početkom kolovoza oštrije sankcije protiv mjanmarske vojske a ovaj puta traže moratorij na unutrašnja i međunarodna ulaganja i pomoć za državu Rakine. U izvješću oni također optužuju vojsku za ratne zločine protiv civila na sjeveru države Rakine.

You may also like

0 comments