Rohani u Italiji glede ulaganja u naftni sektor

Iranski predsjednik Hasan Rohani u ponedjeljak je doputovao u Italiju, prvi službeni posjet u Europi, orijentiran velikim dijelom na gospodarstvo, dok se brojne europske tvrtke trude što prije vratiti u Iran nakon ukidanja sankcija.

Na društvenoj mreži Twitter Rohani je sredinom dana zapisao da je sletio u Rim i da nestrpljivo pristupa jačanju bilateranih veza i iskorištenju moućnosti konstruktivnog angažmana. Talijanski predsjednik Sergio Mattarella dočekao je Rohanija na radnom ručku, a slijedit će večera s premijerom Matteom Renzijem, što je omogućeno, kako piše mjesni tisak, jer su Talijani prihvatili iranski zahtjev da se pri oborcima ne služi alkohol.

U utorak bi se iranski predsjednik trebao sastati s papom Franjom. Svi Europljani pokušavaju što prije uspostaviti gospodarske veze s Iranom i ponovo zauzeti prostore koje su izgubili u korist Rusije i novih snžanih gospodarstava kao što su Kina i Turska. U utrci za ugovorima Europljani su u prednosti pred Amerikanicima jer Washington, koji 35 godina nema diplomatskih odnosa s Teheranom, zadržava sankcije u naftnom sektoru protiv svakog poduzeća osumnjičenog da financira terorizam.

Italija, koja tradicionalno ima bliske gospodarske veze s Teheranom, trebala bi tijekom Rohanijeva posjeta potpisati ugovore vrijedne 17 milijardi eura. Spomminju se ugovori naftne tvrtke Saipem vrijedni između 4 i 5 milijarda dolara, te čeličane Danieli koja bi s Iranom trebala potpisati trgovinske ugovore vijredne 5,7 milijarda dolara. “Italija je bila prvi gospodarski i trgovinski partner Irana prije sankcija i namjerava ponovo zauzeti to mjesto”, naglasila je prije nekoliko mjeseci talijanska ministrica gospodarskog razvoja Federica Guidi.

Rohanijev posjet ipak neće proteći glatko jer protivnici smrtne kazne u utorak predviđaju prosvjed kojim će podsjetiti da je, prema podacima UN-a, u 2015., Iran pogubio najmanje 700 zatvorenika. To bi pitanje moglo biti postavljeno i za susreta Rohanija s papom Franjom koji bi trebali razgovarati i o stabilizirajućoj ulozi Irana na Bliskom Istoku.

You may also like

0 comments