Rohani: SAD drži ključ dobrih odnosa s Iranom

Iran bi mogao imati bolje odnose sa Sjedinjenim Državama no na Washingtonu je  da promijeni svoje “neprijateljsko” držanje prema Teheranu, rekao je u srijedu iranski predsjednik Hasan Rohani.

“Moguće je da bi Iran i Sjedinjene Države mogli imati prijateljske odnose. No ključ za to je u rukama Washingtona, ne Teherana”, rekao je Rohani na konferenciji za novinare u Rimu prije odlaska u Pariz u sklopu nastavka svojeg prvog putovanja u Europu nakon ukidanja sankcija. Također je optužio “izraelski lobi” da je odgovoran za američko neprijateljstvo prema Iranu.

Rohani želi ponovno izgraditi iranske veze sa Zapadom, nakon što su, prije otprilike dva tjedna, ukinute financijske sankcije Teheranu u skladu s primjenom nuklearnog dogovora sa svjetskim silama. “Iran ne želi samo trgovinu, nego i ulaganja i tehnologiju”, rekao je.

Rohani je odbacio optužbe mnogih zapadnih zemalja da Iran financira brojne militantne skupine koje se smatraju terorističkim organizacijama. “Jasno je da je Iran zemlja koja se protivi terorizmu i bori se protiv njega”, rekao je predsjednik Islamske Republike Iran.

You may also like

0 comments