Rohani poziva na odlučnu akciju protiv Islamske države

Protiv Islamske države treba se boriti “svom snagom”, rekao je u utorak iranski predsjednik Hasan Rohani u razgovoru s francuskim kolegom Francoisom Hollandeom.

Francuska je u ponedjeljak pozvala na stvaranje velike koalicije u borbi protiv Islamske države. “Rohani je inzistirao da je vitalno da se protiv IS-a i terorizma bori svom raspoloživom snagom”, rekao je Reutersu izvor iz francuskog predsjedništva nakon telefonskog razgovora Hollandea i Rohanija. Rohani je u ponedjeljak trebao biti u službenom posjetu Francuskoj, ali je posjet otkazan zbog napada u Parizu. Dvojica predsjednika usuglasila su se da će brzo dogovoriti novi datum sastanka. Suglasni su i oko važnosti bečkih pregovora o rješavanju sukoba u Siriji, rekao je isti izvor.

Automobil koji je možda poslužio za pripremu napada u petak navečer u glavnom gradu Francuske pronađen je u utorak ujutro u Parizu, rečeno je iz policijskih izvora. “Moguće je da je crni clio, pronađen na Trgu Albert Kahn u 18. četvrti u Parizu, poslužio za pripremu napada”, objasnili su policijski izvori. “Automobil je primijećen na autocesti A1 koja opslužuje sjever Francuske, u okviru onoga što bi mogle biti pripremne veze između Pariza i Belgije”, istaknuo je jedan od tih izvora. “Međutim, jedino forenzička analiza automobila može odrediti njegovu umiješanost”, rekao je drugi policijski izvor. Vozilo parkirano djelomično na pješačkom prijelazu u zavoju registrirano je u Belgiji. Operacija provjere nalazi li se u vozilu eksploziv završena je. Forenzičari su preuzeli pregled vozila.

Islamska država gubi teritorij na Bliskom istoku i zapadna koalicija napreduje u borbi protiv te skupine, izjavio je u utorak američki državni tajnik John Kerry. “Razina suradnje ne može biti viša. Dogovorili smo se da ćemo razmjenjivati više informacija i uvjeren sam da će u idućim tjednima Daesh (Islamska država) osjetiti veći pritisak. Oni ga osjećaju danas. Osjećali su ga jučer. Osjećali su ga prošlih tjedana. Osvojili smo više teritorija. Daesh ima manje teritorija”, rekao je državni tajnik. Kerry, koji je potvrdio da će francuski predsjednik Francois Hollande doputovati u Washington idućeg tjedna kako bi se sastao s američkim predsjednikom Barackom Obamom, rekao je to u Parizu nakon sastanka s Hollandeom, u vrijeme pojačanih francuskih zračnih udara na Islamsku državu u Siriji nakon napada u Parizu prošli tjedan. Rusija je u utorak podržala Francusku ruskim zračnim udarima na Raku, uporište Islamske države u Siriji, koje francuske zračne snage danima bombardiraju.

You may also like

0 comments