Home Geopolitika Rohani: Ovo je politička pobjeda Islamske republike

Rohani: Ovo je politička pobjeda Islamske republike

by admin

Nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila predstavlja političku pobjedu za Islamsku Republiku Iran, izjavio je u srijedu predsjednik Hasan Rohani, dodavši da sporazum znači da se Teheran više neće smatrati međunarodnom prijetnjom. “Nitko ne može reći da se Iran predao. Sporazum je pravna, tehnička i politička pobjeda Irana. Veliko je postignuće što se Iran više neće nazivati svjetskom prijetnjom”, kazao je Rohani.

Iranski parlament, kojim dominiraju konzervativci, zatražio je od ministra vanjskih poslova Mohamada Džavada Zarifa da izvijesti zastupnike o nuklearnom sporazumu kojeg je ispregovarao sa svjetskim silama te će potom u “konstruktivnom duhu” preispitati sporazum. “Zastupnici će na pozitivan i konstruktivan način pristupiti proučavanju sporazuma. Uskoro ćemo pozvati ministra da nam više kaže o sporazumu i pregovorima”, kazao je predsjednik parlamenta Ali Larijani.

Prema sporazumu postignutom u utorak, međunarodne sakcije će biti ukinute u zamjenu za pristanak Irana na dugoročno ograničavanje opsega svog nuklearnog programa. Zapad i posebice Izrael strahuju da bi Iran mogao razviti nuklearno oružje. Teheran opetovano ponavlja da se rado o programu u miroljubive, civilne svrhe.

Related Posts