Home Ekonomija Roglić: Prodati sve osim šuma, voda, tračnica i veza s otocima

Roglić: Prodati sve osim šuma, voda, tračnica i veza s otocima

by Agencije

Vlada Mosta i HDZ-a, odnosno Tihomira Oreškovića, sebe naziva “refrormskom”. Hoće li se doista baviti reformama ili međusobnim prepucavanjima, vidjet ćemo. Kažu, do jeseni. No, za Nacionalni program reformi – premijer je Orešković jučer dobio pohvalu iz Bruxellesa. Što to stvarno znači za građane i za poduzetnike koji plaćaju porez i od kojih država živi? O tome je u Studio 4 govorio jedan od najuspješnijih poduzetnika Branko Roglić, vlasnik tvrtke Orbico.

Orbico posluje u 19 zemalja, promet tvrtke prošle godine je bio 1. 250.000.000 eura, imaju 4.950 zaposlenih.Roglić je komentirao Nacionalni program reformi. Uvjeren je da reforme moramo provesti. Određene pomake se primjećuju, nadam se da će se ići u smanjenje poreznog pritiska, kaže. Smatra da je na poduzetnike trenutno preveliki teret pa se gospodarstvo ne može brzo razvijati. Da bi gospodarstvo snažno krenulo naprijed, neophodno je privatizirati, restrukturirati, smanjiti broj županija i provesti do kraja fiskalizaciju, poručuje.

Branko Roglić je mišljenja da se sve treba privatizirati. Sve osim energije, šuma, voda, tračnica, brodskog prijevoza sa otocima, naglasio je i napomenuo da je isto toliko bitno i da se administracija hitno dovede u red. Nema svetih krava. Opće poznato je da poduzeća koji su u privatnom vlasništvu su produktivije. Manje ljudi postižu veći efekt kada je tvrtka privatna, u državnim rukama je manja produktivnost, to su ipak osnovi kapitalizma, kaže. Na pitanje treba li Podravka biti strateška tvrtka, odgovorio je negativno. Podravka će ostati tu, nitko je neće odnijeti negdje ako bude u privatnim rukama. Imat će manje zaposlenih, ali će poslovati stabilno i uspješno, uvjeren je.

Objasnio je da se na pitanje treba li nešto prodavati ili ne, lako može odgovoriti. Ako profiti firme su veći nego iznos koji bi dobila država kada bi se tvrtka prodavala, tvrtka treba ostati u državnom vlasništvu, to se lako može izračunati, kaže.

Related Posts