Robni izvoz raste deset mjeseci za redom

Hrvatski robni izvoz u prvih 10 ovogodišnjih mjeseci dosegnuo je vrijednost od 72,09 milijardi kuna, što je 10,8 posto više nego u istom razdoblju lani, pokazuju u četvrtak objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Istodobno je uvoz dosegnuo 116,84 milijarde kuna, te je bio 5,7 posto viši.  Deficit u robnoj razmjeni na kraju listopada iznosio je 44,75 milijardi kuna, što je za 1,6 posto manje nego za prvih deset mjeseci prošle godine. Sukladno tome, pokrivenost uvoza izvozom u tom je razdoblju porasla za 2,8 postotna boda, na 61,7 posto. Hrvatski robni izvoz u zemlje članice EU-a porastao je u prvih 10 ovogodišnjih mjeseci za 14,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, te je iznosio 47,74 milijarde kuna. Istodobno je uvoz porastao po stopi od 8,8 posto, dosegnuvši 90,6 milijardi kuna. U zemlje nečlanice EU-a, pak, hrvatski izvoz roba je uvećan u tome razdoblju za 3,6 posto, na 24,35 milijardi kuna, dok je uvoz smanjen za isti postotak, na 26,24 milijarde kuna.

Državni zavod za statistiku (DZS) potvrdio je u četvrtak nedavno objavljenu prvu procjenu realnog rasta prometa u trgovini na malo u listopadu ove godine u odnosu na isti mjesec lani, za 1,5 posto. Prve procjene, s početka prosinca, govorile su da je u Hrvatskoj u listopadu promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 0,2 posto, a realno za 1,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a ti su pokazatelji potvrđeni i u današnjem izvješću DZS-a.

Tako je listopad 15. mjesec u kojem se neprekidno bilježi rast potrošnje na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007. godine, dvije godine prije početka šestogodišnje recesije. Također, godišnja stopa rasta prometa nešto je viša u odnosu na 0,9 posto iz kolovoza. Podaci DZS-a pokazuju da je u listopadu na godišnjoj razini, prema kalendarski prilagođenim indeksima, najviše, za 7,9 posto, rastao promet u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima. U maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda promet je istodobno rastao za znatno umjerenijih 0,6 posto, dok se u u ostalim djelatnostima bilježi pad prometa od trgovine na malo za 5 posto na godišnjoj razini.

Promatrano prema trgovačkim strukama, u listopadu je (prema izvornim, neprilagođenim indeksima) na godišnjoj razini nominalno najviše povećan promet u maloprodaji tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda, i to za 15,1 posto. U ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama promet od trgovine na malo je na godišnjoj razini porastao za 11,7 posto, a u maloprodaji maloprodaji audio i videoopreme, željezne robe, boja i stakla, električnih kućanskih aparata, namještaja i ostalih proizvoda za kućanstvo za 5,1 posto.

Promet u nespecijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama, koje imaju gotovo 40 postotni udio u ukupnoj strukturi prometa od trgovine na malo, promet je u listopadu ove godine bio nominalno 3,4 posto viši nego u istom mjesecu lani. S druge strane, najveće se nominalno smanjenje, za 12,9 posto, s obzirom na pad cijena bilježi u trgovini na malo motornim gorivima i mazivima, dok je promet u maloprodaji motornih vozila, dijelova i pribora za motorna vozila te motocikala i dijelova istodobno smanjen za 12 posto. Na godišnjoj je razini pao još samo promet u specijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama, i to za jedan posto.

You may also like