Robna razmjene će usporiti sljedeće godine?

UNCAD

Globalna robna razmjena mogla bi usporiti u 2022. godini, nakon rekordnog ovogodišnjeg rezultata, budući da oporavak gospodarstva od koronakrize ugrožavaju poremećaji u nabavnim lancima i inflatorni pritisci, upozorio je UNCTAD.

Vrijednost razmjene bit će ove godine viša za 11 posto u usporedbi s pretpandemijskom 2019. godinom, izračunao je UNCTAD u izvješću objavljenom u srijedu.

U odnosu na prošlu godinu porast će 23 posto, procjenjuju. U 2022. uzlet trgovine moglo bi ugroziti posustajanje gospodarskog rasta zbog rasta cijena sirovina i pojačanih inflatornih pritisaka ali i poremećaja u nabavnim lancima koji utječu na brojna gospodarstva, uključujući ona u EU.

Među rizicima izdvajaju i nestašicu poluvodiča, ali i geopolitičke faktore, uključujući regionalizaciju trgovine.

Robna trgovina rasla je ove godine znatno snažnije nego trgovina uslugama i trebala bi dosegnuti rekordne 22 tisuće millijardi dolara, procjenjuju u UNCTADU.

Trgovina uslugama zadržat će se pak po njihovoj procjeni s nekih 6.000 milijardi dolara nešto ispod pretpandemijske razine.

Najviše je koristi ovogodišnji procvat trgovine donio Tajvanu čija je robna razmjena ove godine porasla 23 posto u odnosu na 2019. godinu, a dvoznamenkasti rast bilježili su i Kina, Vijetnam, Brazil i Australija.

Među “gubitnicima” izdvaja se pak Velika Britanija, koja će vjerojatno zabilježiti najveći pad robne razmjene, za 23 posto, zbog pandemije koronavirusa ali i izlaska iz Europske unije i njegova negativnog utjecaja na slobodnu trgovinu.

U skupini su i Japan, Meksiko i Kanada, te SAD, na šestom mjestu, s padom razmjene za četiri posto. EU je na desetom mjestu ‘crne’ ljestvice, s padom robne razmjene sa svijetom za tri posto, pokazuju izračuni UNCTAD-a.

You may also like