Rizik za njemački proračun napuštanje ugljena kao energenta

Njemačkoj do 2023. prijeti rupa u proračunu od oko 25 milijardi eura zbog usporavanja rasta gospodarstva zbog kojeg bi i prihodi od poreza mogli biti niži od predviđenog, pokazao je dokument ministarstva financija te države.
Napetosti na svjetskom tržištu i zabrinutost zbog Brexita već su primorale Njemačku da smanji svoja predviđanja rasta za ovu godinu s 1,8 na 1 posto. Dokument ministarstva, pripremljen za ministra financija Olafa Scholza za predstavljanje drugim ministrima, upozorava na godišnje deficite u proračunu od 5 milijardi eura do i uključujući 2022. “Ovo je poziv na buđenje kolegama da su vremena postavljanja zahtjeva bez pokrivenih računa gotova. Sad je vrijeme za proračunsku disciplinu”, poručila je zamjenica ministra Bettina Hagedorn.

Potencijalni proračunski deficiti predstavljaju dramatično pogoršanje financija najvećeg europskog gospodarstva koje je prošle godine zabilježilo suficit od oko 11 milijardi eura. U dokumentu se navode dodatni rizici za proračun, uključujući troškove vezane za napuštanje ugljena kao energenta. Kabinet kancelarke Angele Merkel bi o nacrtu proračuna za 2020. i planove za financiranje do 2023. trebao raspravljati 20. ožujka. Vladine porezne procjene trebale bi biti ažurirane 9. svibnja.

Njemački ministar financija Olaf Scholz iznio je sumnje oko toga da će Berlin ispuniti obećanje NATO-u da će do 2024. povećati izdvajanja za obranu na 1,5 posto BDP-a, otkriva u ponedjeljak dokument ministarstva.

Njemačka je pod pritiskom Sjedinjenih Država i drugih članica NATO-a da poveća izdvajanja za vojsku na 2 posto BDP-a, u skladu s ciljem koji su saveznici dogovorili 2014. i potvrdili u nadolazećim godinama. Čini se da će porezni prihodi rasti slabije nego što je očekivano u nadolazećim godinama zbog usporavanja rasta gospodarstva, što znači da su opcije dodatnog izdvajanja za obranu iscrpljene, stoji u 22 stranice dugom dokumentu.

Riječ je o tekstu pripremljenom za Scholza kako bi ga predstavio drugim ministrima, a u njemu piše kako je ministarstvo financija za vojsku i razvojnu pomoć predvidjelo dodatnih 7,3 milijardi eura do 2022. No za već smanjeni cilj od 1,5 posto za obranu do 2024., što je kancelarka Angela Merkel obećala saveznicima u NATO-u prošle godine, potrebno je mnogo više sredstava, stoji u odvojenoj grafici u dokumentu. Predviđa se da će izdvajanje za vojsku u Njemačkoj ove godine narasti na 1,3 BDP-a u odnosu na prošlu.

You may also like

0 comments