Rješenje krize sa CHF-om jest u socijalnom modelu

Zagreb – rvatska udruga banaka (HUB) u petak je ponovila da trajno rješenje za dužnike s kreditima u švicarskim francima treba tražiti u socijalnom modelu i da su banke u tome spremne sudjelovati, a očekuje da se na sastanku u ponedjeljak i Ministarstvo financija izjasni je li država spremna sudjelovati u stvaranju takvog trajnog i održivog rješenja.

HUB to ističe u svom komentaru najnovijeg, u četvrtak objavljenog izvješća Europske komisije (EK) s analizom gospodarske situacije u Hrvatskoj u kojoj su ponovno, drugi put zaredom, utvrđene makroekonomske neravnoteže. Po navodima HUB-a, izvješće EK “jasno ukazuje Vladi da pristup kakav je primijenjen kada je tečaj za otplatu kredita u švicarskim francima fiksiran svim dužnicima nije bio dobro rješenje. Isto izvješće poziva da se za trajno olakšanje dužnicima u švicarcima ide prema socijalnom kriteriju”, navodi se u komentaru HUB-a.Dodaju kako bi, prema Komisiji, najbolji način bilo olakšanje situacije najranjivijim dužnicima i onima čije su sposobnosti plaćanja izrazito pogoršane. “Kada bi se proporcionalno pomagalo svima, u isti bi se mah disproporcionalno pomoglo bogatijim kućanstvima i onima koji su dizali kredite radi investiranja”, kažu u HUB-u i podsjećaju kako danas imamo situaciju da i oni koji su kupili nekretnine kreditima u švicarcima radi investiranja ili oni koji su na isti način kupili skupe automobile imaju jednake olakšice kao i oni koji su stvarno socijalno ugroženi otplatom kredita, pri čemu cijeli račun za te olakšice plaćaju banke.Kada olakšice ne bi bile jedinstvene, stvarno ugroženima bi se moglo pomoći i više nego sada, navode ih HUB-a i dodaju da su banke za to ponudile konkretna rješenja te da o njima treba nastaviti razgovarati.”Izvješće EK izrijekom kaže da prelijevanje tereta na bankarski sektor može imati posljedice na buduće kreditiranje građana. Ovakva privremena mjera već sada povećava pravnu nesigurnost i pridonosi stvaranju negativnog poslovnog okružja”, smatraju u HUB-u.

Ponavljaju da rješenje zato treba tražiti u socijalnom modelu, kojim se dio neizdrživog tereta duga otpisuje građanima koji su na dug financirali jedinu nekretninu u kojoj žive. “Banke su u tome spremne sudjelovati te podnijeti dio financijskog tereta. Zato očekujemo da se u ponedjeljak Ministarstvo financija izjasni je li država spremna sudjelovati u stvaranju ovakvog trajnog i održivog rješenja. Vjerujemo da ga možemo postaviti brzo i time i značajnije pomoći onima koji su stvarno ugroženi, ali u tome moraju sudjelovati institucije države”, zaključuje se u priopćenju HUB-a.

You may also like