Home Europska unija Rijeke izbjeglica pristižu iz Srbije u Mađarsku

Rijeke izbjeglica pristižu iz Srbije u Mađarsku

by Energypress.net

Tisuće izbjeglica i dalje se nalaze ispred kolodvora u Budimpešti, i to nakon što im je policija blokirala nastavak putovanja prema Zapadu Europe. Mašući kupljenim kartama za vlak sinoć su prosvjedovali nekoliko sati.   Ove noći iz Srbije su se u Mađarsku slile rijeke ljudi. Mađarska vlada poručuje da ne podupire europski sustav kvota za prihvat izbjeglica jer to samo ohrabruje i njih i krijumčare ljudi.

Mađarska je, podsjetimo, ponovno otvorila kolodvor Keleti u Budimpešti, ali ne dopušta ulazak stotinama izbjeglica koje se nalaze izvan zgrade tražeći da im se dopusti nastavak puta prema zemljama zapadne Europe. Kako javlja agencija MTI, stotine izbjeglica prosvjedalo je ispred kolodvora izvikujući “Njemačka, Njemačka” i tražeći da im se omogući odlazak u tu zemlju.

Kolodvor je u utorak ujutro bio zatvoren za promet na nekoliko sati, a mađarska policija blokirala je glavni ulaz i naredila ljudima da napuste perone, među kojima je bilo i nekoliko stotina izbjeglica. Austrijska policija priopćila je da je u Beč stiglo 3650 izbjeglica koji su vlakom krenuli iz Budimpešte. To je ovogodišnji rekord u jednom danu, donosi HRT.

I dok stižu prvi migranti iz golemog izbjegličkog vala na njemačke kolodvore, vlada u Berlinu procjenjuje da će fondovi potrebni za integraciju novopridošlica skočiti za milijarde eura.

Na kolodovore u Stuttgartu i Frankfurtu u utorak je zasad stiglo 200 izbjeglica. Dužnosnici u Stuttgartu, koji su preuzeli migrante iz vlaka Muenchen-Dortmund, kažu da nikad nisu vidjeli tako veliku skupinu izbjeglica koja je došla odjednom. Vlasti u Salzburgu objavile su da je oko 2000 izbjeglica, koji su prenoćili na tamošnjoj željezničkoj postaji, krenulo prema Muenchenu, gdje ih je jučer stiglo već 1600.

Očekuje se da će većina izbjeglica koji bježe pred ratnim vihorom na Bliskom istoku na kraju ipak dobiti azil, ali je veliko pitanje hoće li isto uspjeti i ekonomskim migrantima s Balkana. Vlasti u Bavarskoj otvorile su posebni prihvatni centar za balkanske izbjeglice. Njemačka ministrica rada Andrea Nahles zatražila je dodatnih od 1,8 do 3,3 milijarde eura za integraciju migranata.

Related Posts