Rijad stoji iza Khashoggijeva ubojstva

Zaručnica saudijskog novinara Jamala Khashoggija rekla je kako su saudijske vlasti odgovorne za njegovo ubojstvo te da kraljevstvo mora pružiti više pojedinosti kako bi oni koji su naredili i izveli ubojstvo mogli biti privedeni pravdi.
Smrt Kashoggija, kolumnista The Washington Posta i kritičara stvarnog vladara Saudijske Arabije princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, izazvala je globalni skandal i gurnula najvećeg svjetskog izvoznika nafte u krizu. Upitana tko je zapravo odgovoran za ubojstvo njegova zaručnica Hatice Cengiz je rekla Reutersu na turskom: “To se dogodilo u saudijskoj diplomatskoj misiji…u takvim okolnostima za ovo su odgovorne saudijske vlasti”.

“Ovaj incident, ovo ubojstvo, odigralo se u saudijskom konzulatu”, rekla je preko prevoditelja. “Tako da saudijske vlasti vjerojatno znaju kako se takvo ubojstvo dogodilo”.

“Oni moraju objasniti što se dogodilo”, rekla je Cengiz koja je bila povremeno na rubu suza. Američki je predsjednik Donald Trump rekao kako princ Muhammed, koji je učvrstio nadzor nad saudijskim sigurnosnim i obavještajnim agencijama u zadnje tri godine, snosi konačnu odgovornost za operaciju koja je dovela do ubojstva Khashoggija.

Upitana što bi rekla princu Muhammedu ako bi ikad imala prigodu obratiti mu se Cengiz je rekla: “Mislim da se to nikad neće dogoditi”. Cengiz je kasnije rekla publici kako je razočarana Trumpovim odgovorom na ubojstvo nagovješćujući kako su poslovne veze Sjedinjenih Država s Riyadhom utjecale na njegov pristup slučaju.

Khashoggi (59) je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada kako bi dobio dokumente neophodne za njegovo predstojeće vjenčanje sa Cengiz koja je Turkinja. Iz konzulata nije izašao. Cengiz je prva podigla uzbunu oko toga. Saudijska Arabija je u početku nijekala upetljanost u Khashoggijev nestanak, ali su saudijski dužnosnici konačno njegovu smrt pripisali loše izvedenom pokušaju da ga se vrati u kraljevstvo.

Kasnije je Riyadh rekao kako je njegovo ubojstvo bilo s predumišljajem, a princ Mohammed je obećao da će ubojice biti privedene pravdi. Saudijska Arabija je privela 18 ljudi i otpustila pet visokih vladinih dužnosnika kao dio istrage o Khashoggijevu ubojstvu. Neki su bili pripadnici 15-članog tima ubojica, mnogi od njih saudijski obavještajni operativci, koji su doletjeli u Istanbul nekoliko sati prije Khashoggijeve smrti, kažu turski sigurnosni izvori.

You may also like

0 comments