Home Geopolitika Rijad poručio, Iranci nisu muslimani

Rijad poručio, Iranci nisu muslimani

by Agencije

Vrhovni saudijski vjerski poglavar zaoštrio je danas retoriku prema Irancima rekavši da oni “nisu muslimani”, dan nakon što je vjerski vođa ajatolah Ali Khamnei rekao da su saudijske vlasti “ubile” muslimanske hodočanike koji su nastradali u prošlogodišnjem hodočašću u Meki.

Saudijski muftija Abdul Aziz al-Sheikh izjavio je da optužbe Khamnenija “nisu iznenađujuće”, jer su Iranci potomci “zaratrustrijanaca” i otuda “nisu muslimani.”

„Njihov animozitet prema Islamu, a naročito prema sunitima je veoma star,” dodao je on. Većina Iranaca su šiiti dok u Saudijskoj Arabiji žive većinom suniti.

Teheran je prethodno optužio Saudijsku Arabiju za neuspjeh u istrazi prošlogodišnjeg meteža u kojem je život izgubilo više od dvije hiljade ljudi, među kojima 464 iranskih državljana.

Saudijski prestolonasljednik Muhammad bin Nayef je ranije naveo da Teheran ne želi da pošalje svoje hadžije zbog vlastitih razloga, u okviru pokušaja da politiziraju hadž i pretvore ga u obrede koji se kose sa učenjem islama i ugrožavaju sigurnost hadža i hodočasnika, “a to ne želimo prihvatiti”.

Related Posts