Home Albanija RH na čelu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi

RH na čelu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi

by Agencije

Bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev otvorio je sastanak na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), vodećeg foruma za politički dijalog u tom dijelu Europe.

Ovim sastankom na vrhu završava se jednogodišnje bugarsko predsjedanje SEECP-om, a preuzima ga Hrvatska. Hrvatsku predstavlja ministar vanjskih poslova i europskih integracija Miro Kovač, koji će u idućih godinu dana obnašati dužnost predsjedatelja SEECP-a.

Kovač je istaknuo da će Hrvatska na čelu tog foruma nastaviti pružati potporu zemljama u svojem susjedstvu da postanu punopravne članice EU-a.

Među prioritetima hrvatskog predsjedanja Kovač je istaknuo poticanje suradnje u rješavanju migrantske krize u duhu solidarnosti, poboljšanje prometne, energetske i komunikacijske povezanosti jugoistočne Europe te jačanje dijaloga, posebno parlamentarne dimenzije.

Suzbijanje svih oblika radikalizacije i terorizma također će biti u fokusu hrvatskog predsjedništva, kao i poticanje suradnje na području znanosti i obrazovanja te učinkovitije pružanje pomoći u humanitarnim krizama.

Na sastanku sudjeluju šefovi država i vlada i ministri vanjskih poslova Albanije, BiH, Grčke, Kosova, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Turske.

Među sudionicima skupa su i glavni tajnik OESS-a Lamberto Zannier te glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), operativnog tijela SEECP-a, Goran Svilanović.

Europsku komisiju predstavlja Angelina Eichhorst, direktorica za zapadnu Europu, zapadni Balkan i Tursku pri Europskoj službi za vanjsko djelovanje.

Sudionici će razgovarati o daljnjem jačanju suradnje u jugoistočnoj Europi i izazovima s kojima se suočavaju. Važne teme razgovora bit će i promicanje prometne i energetske povezanosti jugoistočne Europe te euroatlantske integracije.

Summit se održava u Sofia Tech Parku, prvom znanstveno-tehnološkom parku na Balkanu, otvorenom potkraj 2015. uz potporu EU-a.

Fokus bugarskog predsjedanja bio je na tri područja – poticanju razvoja prometne i energetske infrastrukture u jugoistočnoj Europi, promicanju medijskih sloboda i slobode izražavanja te suradnje u rješavanju migrantske krize.

Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP South-East European Cooperation Proces) pokrenut je 1996. u Sofiji na bugarsku inicijativu u cilju jačanja političke, gospodarske i sigurnosne suradnje država sudionica i promicanja njihove europske perspektive.

Posebna značajka SEECP-a je da je to jedini politički forum koji je nastao na poticaj same jugoistočne Europe, a ne drugih međunarodnih organizacija ili država.

Hrvatska sudjeluje u aktivnostima SEECP-a u statusu promatrača od 1997., a punopravna sudionica je od 22. listopada 2004. godine.

Related Posts