Rezultati kompanija potaknuli Wall Street

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine kompanija, no na europskim i azijskim tržištima zbog trgovinskih napetosti nije vladalo tako dobro raspoloženje.
Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,05 posto, na 25.462 boda, dok je S&P 500 porastao 0,8 posto, na 2.840 bodova, a Nasdaq indeks 1 posto, na 7.812 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje nastavku dobre sezone kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Od 406 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih 78,6 posto ostvarilo je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle više od 23 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u početkom godine. Nakon što je tjedan dana prije bio pod pritiskom slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija, među ostalim, Intela i Facebooka, prošloga se tjedna tehnološki sektor oporavio.

To se ponajviše zahvaljuje odličnim poslovnim rezultatima Applea, zbog čega je cijena dionice tog tehnološkog diva snažno porasla i dosegnula rekordne razine. Pritom je Apple postao prva kompanija u svijetu čija je tržišna vrijednost dosegnula 1.000 milijardi dolara.

S druge strane, loše su na tržišta utjecale trgovinske napetosti između SAD-a i Kine jer je Peking najavio protumjere nakon što je Washington polovicom tjedna poručio da planira uvođenje 25-postotnih, a ne 10-postotnih carina, kako je prijetio prije, na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 200 milijardi dolara.

Peking je u petak objavio listu više od 5.200 američkih proizvoda u vrijednosti od 60 milijardi dolara na koje kani uvesti carine od 5 do 25 posto. Ukupno su dosad SAD i Kina jedna drugoj uveli carine na uvoz roba u vrijednosti od 34 milijarde dolara s obje strane. Washington bi uskoro mogao uvesti carine na još 16 milijardi dolara uvoznih proizvoda iz Kine, a Peking je najavio protumjere istog intenziteta.

Kina je dosad ili uvela ili najavila uvođenje carina na ukupno 110 milijardi dolara vrijedne američke proizvode, gotovo sav uvoz iz SAD-a. U prošloj je godini, naime, ukupan izvoz iz SAD-a u Kinu iznosio 130 milijardi dolara.

Od početka svibnja Kina i SAD održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez rezultata. U petak objavljeni podaci pokazali su da je u lipnju trgovinski deficit SAD-a porastao za 7,3 posto, na 46,3 milijarde dolara. Pritom je deficit u razmjeni s Kinom porastao 0,9 posto, na 33,5 milijardi dolara.

Zbog trgovinskih napetosti, prošloga su tjedna azijske burze bile pod pritiskom. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, na 22.525 bodova. „Američko-kineski konflikt uključuje epicentar regije i to će i dalje psihološki utjecati na azijske dionice”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui Asset Management.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,55 posto, na 7.659 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,9 posto, na 12.615 bodova, a pariški CAC 0,6 posto, na 5.478 bodova.

You may also like

0 comments