Rezultati francuskih izbora potaknuli skok Wall Streeta

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, dok je Nasdaq indeks dosegnuo rekordnu razinu jer je favorit tržišta Emmanuel Macron pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj. Dow Jones ojačao je 1,05 posto, na 20.763 boda, dok je S&P 500 skočio 1,08 posto, na 2.374 boda, a Nasdaq indeks 1,24 posto, na rekordnih 5.983 boda.

Na svjetskim su burzama jučer ulagači odahnuli nakon rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, prema kojima u drugi krug, koji će se održati 7. svibnja, ulaze centrist Emmanuel Macron i liderica krajnje desnice Marine Le Pen. A ankete ukazuju na veliku prednost Macrona pred drugi krug, što odgovara tržištu, s obzirom da bi pobjeda Marine Le Pen značila veliku neizvjesnost po pitanju ostanka Francuske u eurozoni i Europskoj uniji.

MSCI indeks svih svjetskih burzi skočio je jučer 1,5 posto, dosegnuvši u jednom trenutku najvišu razinu u povijesti od 453,7 bodova. “Ovo je klasični skok cijena nakon što su ulagači odahnuli od neizvjesnosti. Prevladani su strahovi da ćemo morati broditi kroz izlazak Francuske iz EU-a”, kaže Brian Jacobsen, strateg u Wells Fargo Funds Management.

Najviše su jučer na Wall Streetu skočile cijene dionica banaka, u prosjeku 2,8 posto, a i na europskim su burzama banke bile najveće dobitnice, s rastom od 7,4 posto. Ulagače na Wall Streetu potaknuo je i nastavak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija koji su bolji od očekivanja. Od 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 77 posto prebacilo je očekivanja analitičara po pitanju zarade, što je više od prosjeka u posljednja četiri kvartala.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle za 11 posto na godišnjoj razini, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 10 posto. Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvješća, bio bi to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine. I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,11 posto, na 7.264 boda, dok je Frankfurtski DAX skočio 3,37 posto, na 12.454 boda, a pariški CAC 4,14 posto, na 5.268 bodova.

You may also like