Revolucionalna tehnologija za istraživanje geotermala

Priopćenje
GA Drilling je potpisao sporazum o financiranju s Lead Ventures vrijedan 4,2 milijuna EUR i ugovor o pružanju usluga s MOL Grupom.

Lead Ventures, društvo rizičnog kapitala sa sjedištem u Budimpešti, uložilo je sredstva koja su osigurali MOL Grupa i mađarski Eximbank. Dogovorom GA Drilling dobiva pristup proizvodnim bušotinama na kopnu kako bi testirao svoju revolucionarnu PLASMABIT tehnologiju za pečaćenje i napuštanje bušotina u stvarnim uvjetima na terenu. Ugovor predstavlja velik iskorak u omogućavanju komercijalizacije PLASMABIT tehnologije, koja može ostvariti pozitivan utjecaj na okoliš te značajno smanjiti trošak i uštedjeti vrijeme u usporedbi s uobičajenim metodama za stavljanje izvan pogona bušotina koje se više ne koriste.

GA Drilling je svjetski pionir u razvoju inovativne tehnologije za beskontaktno bušenje i glodanje pri pečaćenju i napuštanju bušotina korištenjem vlastitog zaštićenog postupka rastvaranja električne plazme. Ta tehnologija otvara mogućnosti za niz sektora prvenstveno se usmjeravajući na pečaćenje i napuštanje starih bušotina, proizvodnju kroz pukotine i ostale usluge vezane uz stavljanje izvan pogona. Usporedo s tim, kompanija nastavlja razvijati dodatne primjene bušenja kroz tvrdu stijenu koje omogućuje pristup dubokoj geotermalnoj energiji, kao i bušenja tunela i rudarenja mineralne sirovine.

Cilj partnerstva s Lead Ventures i MOL-om je omogućiti GA Drillingu uspješnu prvu komercijalnu primjenu vlastite tehnologije u industriji nafte i plina, testiranjem tehnologije PLASMABIT u stvarnim uvjetima na kopnu. Usporedo s tim, GA Drilling nastavlja tražiti strateška partnerstva s ostalim velikim naftnim kompanijama za odobalne platforme i podvodne bušotine kako bi testirao PLASMABIT širom svijeta.

“Ovo inovativno rješenje koje je razvio GA Drilling ima potencijal pozitivno uzdrmati vrlo tradicionalan segment energetskih tržišta. Po našem mišljenju, to je jedna od energetskih inovacija s najviše potencijala u regiji srednje Europe. Lead Ventures je predan pružanju podrške inovativnim kompanijama kojima su potrebna značajna sredstva kako bi unaprijedile svoj razvoj i koje imaju potencijal postati sljedećom uspješnom pričom u srednjoj i istočnoj Europi”, rekao je Ábel Galácz, predsjednik Lead Ventures.

“GA Drilling sada ima mogućnost komercijalizirati svoju tehnologiju u suradnji s velikom naftnom kompanijom u operativnom okruženju u svojstvu integrirane kompanije za pružanje usluga. Sada možemo optimizirati naš postupak PLASMABIT P&A i dokazati komercijalnu učinkovitost primjene na globalnom tržištu. Strateško partnerstvo s MOL Grupom i Lead Ventures ukazuje na tranziciju kroz koju prolazimo, iz tehnološke kompanije prema međunarodnoj kompaniji usmjerenoj na usluge. Time se potvrđuju naša kolektivna nastojanja, naše vjerovanje u PLASMABIT kao donositelja promjene sa značajnim prednostima u različitim primjenama u industriji. Cijenimo neprestanu podršku i povjerenje naših ulagača, potporu iz javnih sredstava EU-a za istraživanje i razvoj, zajam slovačke vlade za refinanciranje dugoročne infrastrukture i širenje industrijske suradnje, što su nas zajedno doveli do današnjeg uspjeha”, rekao je Igor Kočiš, suosnivač i predsjednik GA Drilling.

U trenutačno aktualnoj seriji financiranja “B”, GA Drilling je potpisao ugovore za više od 85 posto ukupnih investicija u seriji. Ranije ulagače u seriji “B”– Berlin Technologie Holding, Slovak Investment Holding i američkog ulagača Teda Halsteada slijedila je MOL Grupa, jedna od najvećih europskih naftnih kompanija. MOL je potpisao Ugovor o pružanju usluga, što GA Drillingu omogućuje pristup proizvodnim bušotinama na kopnu. Izravno ulaganje MOL Grupe provodi se kroz njezino ulagačko tijelo Lead Ventures osnovano 2018. Preostali dio posljednjeg ticketa u seriji “B” još je u pregovorima.

You may also like

0 comments