Revizija presude protiv Srbije izazvala prodjele među srpskim strankama

Parlament Republike Srpske u ponedjeljak je usvojio zaključke kojima je osudio pokretanje postupka revizije presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) protiv Srbije a srpske dužnosnike u vlasti Bosne i Hercegovine pozvao je da blokiraju rad i odlučivanje državnih tijela vlasti sve dok se ne rješe brojni zahtevi što ih vlasti tog entiteta postavljaju godinama dovodeći u pitanje funkcioniranje cijelog niza državnih institucija.

Nakon cjelodnevne rasprave takvi su zaključci usvojeni glasovima stranaka okupljenih oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika no protiv njih su bili zastupnici iz stranaka koje su dio vladajuće većine na državnoj razini.

Predsjednik jedne od njih, Partije demokratskog progresa (PDP), Branislav Borenović optužio je vladajući blok u RS-u da su planiranu raspravu o posljedicama pokretanja revizije presude protiv Srbije “pretvorili u farsu”. “U zaključku se sve spominje osim revizije presude, što znači da vlastima u RS-u nije stalo do tog pitanja”, kazao je novinarima Borenović po okončanju sjednice.

Entitetska parlamentarna većina iza koje stoji Dodik osudila je kao neustavno ponašanje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića kojega drže odgovornim za pokretanje postupka revizije, zaključcima su zatražili hitno ukidanje Ureda visokog predstavnika (OHR) a od srpskih dužnosnika u tijelima vlasti BiH traže da onemoguće donošenje odluka na državnoj razini “sve dok se ne riješe vitalna pitanja RS kao što su akti u vezi sa Sudom i Tužiteljstvom BiH, status državne imovine i druga pitanja”.

Zatražena je i što brža izmjena zakona o Ustavnom sudu BiH kako bi se iz njegova sastava eliminirali strani suci. Borenović je kazao kako se ovakvim zaključcima zapravo traži da “stane sav život” što ne može biti ni u čijem interesu.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović potvrdio je u ponedjeljak kako je Međunarodni sud pravde (ICJ) od njega i druga dva člana državnog vrha zatražio pojašnjenje dvojbi o tome ima li raniji pravni zastupnik BiH pred tim sudom Sakib Softić pravo nastaviti zastupati državu i u eventualnom postupku revizije presude iz 2007. godine kojom je Srbija oslobođena odgovornosti za genocid počinjen u Srebrenici.

Pisma ICJ-a poslana su iz Den Haaga prošlog tjedna a Izetbegović je svoj primjerak dobio u ponedjeljak popodne što je potvrdio u izjavi za portal “Slobodna Bosna”.

“U pismu se traži pojašnjenje vezano za legitimaciju agenta Softića”, kazao je Izetbegović pojašnjavajući po prvi puta sadržaj pisama o kojem se ranije samo nagađalo. “Ja mislim da je situacija kristalno jasna: zastupnik Softić ima mandat Predsjedništva BiH koji mu nikada nije oduzet”, kazao je Izetbegović.

Softića je zastupnikom pred ICJ-em Predsjedništvo BiH imenovalo u listopadu 2002. godine i on je zastupao državu tijekom suđenja protiv Srbije po tužbi koja je pokreuta još 1993. godine.

Izetbegović je i ranije tvrdio kako Softić i dalje ima status ovlaštenog zastupnika pred sudom jer mu to nije osporeno niti jednom odlukom dok srpski dužnosnici inzistiraju na tumačenju kako je revizija presude novi posupak koji traži davanje novih ovlasti zastupniku a to se pak nikada nije dogodilo.

“Razlog zbog kojeg se traži pojašnjenje je to što su zabunu stvorila privatna pisma (predsjedatelja Predsjedništva BiH) Mladena Ivanića i (ministra vanjskih poslova) Igora Crnatka, koja su oni uputili sudu 13. srpnja 2016. i 3. veljače 2017. godine i u kojima pokušavaju osporiti legitimaciju zastupnika Softića”, kazao je Izetbegović.

On nije zabrinut da bi revizija mogla zapeti već na prvom proceduralnom pitanju jer drži kako je odluka o imenovanju Softića pravnim zastupnikom i dalje na snazi.

“Ovdje se radi o poštivanju elementarnog principa kontinuiteta pravnih propisa. Jednom donesena odluka Predsjedništva BiH ima se poštovati i po njoj se ima postupati sve dok je ta odluka na snazi, sviđala se ona nekima ili ne”, kazao je Izetbegović.

Drži kako to nije nikakva bruka ni “šamar” BiH kako je to ocijenio njegov hrvatski kolega u državnom vrhu Dragan Čović.

“Bruka pred javnošću se često zbiva kada nam se vraća prošlost, ali smo na to skoro pa navikli – niječe se genocid, proslavlja se dan nastanka paravojski i paradržava, rehabilitiraju se i svečano dočekuju presuđeni ratni zločinci, odlikuju se presuđeni ratni zločinci odgovorni za genocid i patnje desetina tisuća ljudi. O prošlosti se očevidno ne možemo dogovoriti, a o budućnosti ćemo se lakše dogovoriti ako ona bude bazirana na prihvaćanju istine koja se najpreciznije ispisuje upravo presudama međunarodnih sudova”, kazao je Izetbegović koji nije zabrinut reagiranjima iz Srbije jer drži da u Beogradu reviziju presude u konačnici ipak tretiraju kao pravno pitanje.

Kritičarima iz Republike Srpske je pak poručio kako ni oni nemaju drugog izbora nego nastaviti surađivati s bošnjačkom stranom ukoliko ne žele blokade koje će štetiti svima.

You may also like

0 comments