Revidirane procjene učinka korona virusa

Analiza S&P-a
Dok se kinesko gospodarstvo nastoji pribrati nakon početnog šoka izazvanog koronavirusom, analitičari i bankari revidiraju svoje procjene ekonomskog učinka virusa te u nedostatku pouzdanih podataka iznose razne procjene.

Većina vjeruje da se Kina suočava s kratkim, ali oštrijim ekonomskim šokom nego što se prvotno mislilo, koji će se osjetiti u cijelom svijetu. No, očekivanja o intenzitetu toga utjecaja se razlikuju. Zdravstveni stručnjaci i ekonomisti kažu da netransparentni kineski podaci i nedostatak presedana ometaju jasne procjene.

Rast kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom ovogodišnjemu tromjesečju mogao bi usporiti na četiri posto, procjenjuje Peterson Institut za međunarodnu ekonomiju. Kineska vlada je prije pojave virusa prognozirala rast od šest posto u prvom kvartalu, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Bude li broj potvrđenih novih slučajeva koronavirusa opadao, nepovoljni učinak na godišnji rast bit će znatno manji, kažu u tom institutu. Analitičari S&P-a procjenjuju pak da bi virusna epidemmija ove godine mogla spustiti kineski rast BDP-a na pet posto, s najvećim učinkom u prvom kvartalu, a oporavak rasta očekuju u trećem kvartalu.

Mnogi ekonomisti i analitičari uspoređuju trenutnu situaciju s onom iz 2003. godine odnosno širenjem virusa SARS-a. No, tada je, kako ističu, doprinos Kine globalnom BDP-u iznosio četiri posto, u usporedbi s 15 posto u 2017. godini, a kineske tvrtke bile su puno manje integrirane u globalne opskrbne lance.

Dodatni problem za procjene predstavlja povijest uskoga upravljanja kineskim gospodarstvom kako bi se postigli određeni ciljevi, a već je bilo i sumnji može li kinesko gospodarstvo ove godine dosegnuti rast od šest posto. Stručnjaci upozoravaju i da je još puno nepoznanica o koronavirusu, uključujući točno razdoblje inkubacije i djelotvornost kineskih karantenskih mjera.

You may also like

0 comments