Home Energetika Reuters: Trump zabranio agenciji za klimatske promjene komunicirati s javnošću

Reuters: Trump zabranio agenciji za klimatske promjene komunicirati s javnošću

by Energypress.net

Trumpova administracija prisiljava Agenciju za zaštitu okoliša (EPA) izbrisati sve njezine stranice o klimatskim promjenama.

Prevela: Eli Brodić

Taj potez dolazi u sklopu šireg obračuna s objavama svih agencija koje prate učinke globalnog zatopljenja na okoliš. Svim tim organizacijama, kao i drugima, zabranjeno je, od strane američke vlade, komunicirati s javnošću. Znanstvenici pokušavaju spasiti neke od najvažnijih dijelova EPA web stranice prije nego što budu izbrisani s interneta u cijelosti.

EPA je obavijestila zaposlenike kako je administracija dala uputstva EPA-inom komunikacijskom timu za uklanjanje stranice o klimatskim promjenama, koja sadrži linkove na znanstvena istraživanja o globalnom zatopljenju, kao i detaljne podatke o emisijama štetnih plinova. Stranica bi se mogla ugasiti već u danas, rekao je izvor.

Čini se kako Trumpova administracija ulaže puno napora kako bi se uklonile informacije o globalnom zatopljenju s interneta. Skinuli su sve reference o fenomenu globalnog zatopljenja sa stranice Bijele kuće, zamijenivši ga informacijama o energetskoj politici koja je predana ukinuti klimatsku politiku Baracka Obame i ograničiti nadležnosti EPA-e.

To je dovelo do zabrinutosti kako će predsjednik Trump, koji ne vjeruje u klimatske promjene, stati na kraj znanstvenom radu koji pokazuje učinak ljudskog djelovanja na globalno zatopljenje. Donald Trump tvrdi kako globalno zatopljenje nije stvarno te je zamišljeno kao kineska podvala da učini američke tvrtke nekonkurentnima.

Myron Ebell, koji je vodio tranziciju EPA-e od kada je Trump izabran za predsjednika u studenom sve do inauguracije prošlog tjedna, izjavio je za Reuters kako taj potez nije bio iznenađujući.

EPA-ina web stranica sadrži popis emisija stakleničkih plinova, koji sadrži podatke o emisijama iz pojedinih industrijskih objekata, kao i izvješće multiagencije Climate Change Indicators, koje opisuje trendove vezane uz uzroke i posljedice klimatskih promjena.

Related Posts