Home Ekonomija Reuters: Posustao tempo zapošljavanja u SAD-u

Reuters: Posustao tempo zapošljavanja u SAD-u

by Agencije

U američkom je gospodarstvu u travnju otvoreno 166.000 novih radnih mjesta, najmanje u sedam mjeseci, dok je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena, pokazali su u petak podaci američkog ministarstva rada.

Riječ je o najslabijem rastu zaposlenosti od rujna prošle godine i daleko slabijem u usporedbi s prosječnih 200.000 novih radnih mjesta u prvom ovogodišnjem kvartalu. Ministarstvo rada ujedno je revidiralo podatke o zapošljavanju u veljači i ožujku koji sada pokazuju da je u tim mjesecima otvoreno 19.000 manje radnih mjesta nego što su pokazala prvotna izvješća. Stopa nezaposlenosti u travnju je ostala na razni prethodnog mjeseca i iznosila je pet posto, jer je ukupna radna snaga u SAD-u pokazivala manju brojku za oko 360 tisuća.

Promatrano po sektorima, u graditeljstvu je zapošljavanje oštro zakočeno, uz neto otvorenih samo 1.000 radnih mjesta, dok je broj zaposlenih u maloprodaji neto smanjen za 3.100, nakon snažnog rasta u prvom kvartalu.

U sektoru vađenja ruda nastavljen je gubitak radnih mjesta, za dodatnih 8.000, jer se energetski sektor prilagođava situaciji u kojoj mu dobit pritišće oštar pad cijena nafte. U tom je sektoru broj radnih mjesta smanjen za čak 191.000 od rujna 2014. godine, kada je bio na vrhuncu, pri čemu je gotovo tri četvrtine radnih mjesta ugašeno u tvrtkama koje se bave aktivnostima podrške.

U sektoru proizvodnje neto je u travnju otvoreno samo 4.000 radnih mjesta, nakon što ih je u mjesecu ranije neto ugašeno 29.000, najviše od prosinca 2009. godine. Posustajanje zapošljavanja u prošlom mjesecu moglo bi potpiriti zabrinutost da se slabost u gospodarstvu počinje očitovati i na tržištu rada. U prvom je tromjesečju ove godine gospodarski rast oštro usporio, podsjeća Reuters.

Related Posts