Retroaktivne odluke ugrožavaju poslovnu sigurnost

INA je danas zaprimila Rješenje Porezne uprave kojim se Inina žalba na dodatnu retroaktivnu poreznu obvezu u rafinerijskom poslovanju u iznosu od 328 milijuna kuna za 2010. i 2011. godinu, odbacuje kao nepravodobna, priopćili su iz kompanije. 

Smatraju kako je navedenu žalbu uložila u zakonski propisanom roku te će kompanija poduzeti sve dostupne pravne korake kako bi osporila Rješenje o nepravodobnosti žalbe.  “Ponovo ističemo kako je INA svoju poreznu obvezu obračunala u skladu s najboljom poslovnom praksom i relevantnom regulativom, primjenjujući Međunarodne računovodstvene standarde. Stoga INA smatra kako je metodologija procjene Porezne uprave u spornom rješenju, neutemeljena.” navodi se u priopćenju INA-e.

Iz najveće domaće naftne kompanije upozoravaju da im ovakve odluke otežavaju poslovanje i mogućnosti ulaganja. “Odluke o dodatnim retroaktivnim poreznim obvezama, zajedno s nepredvidljivim regulatornim okvirom, otežavaju poslovanje i mogućnosti ulaganja. U kontekstu rafinerijskog poslovanja to se posebno odnosi na financijski zahtjevne i kompleksne investicije poput izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka”, navode iz INA-e.

INA je krajem listopada prošle godine zaprimila Zapisnik poreznog nadzora Ministarstva financija, kojim je utvrđena dodatna, retrogradna, porezna obveza na ime PDV-a i poreza na dobit za 2010. i 2011. godine, temeljeno na razlici u računanju vlastite potrošnje i gubitaka te evidentiranja naftnih derivata u rafinerijskoj preradi.