Republikanci napali nuklearni sporazum sa Iranom

Republikanci u američkom Kongresu u četvrtak su dovršavali plan napada na sporazum svjetskih sila s Iranom o nuklearnom programu te zemlje, ciljajući pritom na dio sporazuma koji se tiče mogućeg ukidanja sankcija na oružje toj zemlji.

Protivnici sporazuma nadaju se da će tematiziranjem pitanja embarga na oružje, koje je bilo jedna od najvećih prepreka sporazumu postignutom u utorak u Beču između Irana i šest svjetskih sila, privući na svoju stranu neke od neodlučnih demokrata u Kongresu. “Neshvatljivo mi je da vlada želi pristati na ukidanje embarga na oružje i rakete”, rekao je novinarima John Boehner, predsjednik Predstavničkog doma i jedan od vodećih republikanaca u Kongresu.

Dok Republikanci, koji nadziru Kongres, zaoštravaju svoju retoriku, najbliži suradnici predsjednika Baracka Obame također sve snažnije brane povijesni sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija. Podpredsjednik Joe Biden susreo se s Demokratima na Capitol Hillu drugi dan zaredom kako bi se zauzeo za vladinu strategiju.

Sudionici sastanka rekli su da se većina pitanja pritom ticala kompromisa na koji je pristao Obama o ukidanju sankcija UN-a Iranu na konvencionalno oružje nakon pet godina i balističke rakete nakon osam godina. “Teško nam je prihvatiti to, pa samo želimo dobiti uvid u to”, izjavio je senatod Ben Cardin, demokrat, član senatskog odbora za vanjske poslove.

Obama tvrdi da je sporazum jedina alternativa iranskom razvoju nuklearnog oružja, što bi predstavljao dodatni ratni rizik na Bliskom istoku. Iran uporno tvrdi da ne razvija nuklearno oružje. Kritičari sporazuma smatraju da će ukidanje sankcija osnažiti Iran i pojačati njegov utjecaj na Bliskom istoku. A mnogi zastupnici strahuju da bi iranski pristup naprednom naoružanju, iako s odgodom od nekoliko godina, omogućio toj zemlji da se uključi u regionalne sukobe i ugrozi američkog saveznika Izrael.

Republikanci se nadaju da će im s početkom roka od 60 dana u okviru kojega će Kongres razmatrati sporazum s Irakom sumnje što su ih ranije izrazili dužnosnici Pentagona o embargu na oružje dati dodatne argumente u diskusiji s Demokratima. General Martin Dempsey, predsjednik združenog stožera, prošle je godine na saslušanju u Kongresu rekao: “Ni u kojim okolnostima ne bismo trebali popustiti pritisak na Iran kad je riječ o potencijalima balističkih raketa i trgovine oružjem”.

Obama je na tiskovnoj konferenciji u srijedu odbacio te bojazni, rekavši da će embargo SAD-a i dalje biti važeći i da će Sjedinjene Države i njihovi partneri imati druge načine sprječavanja Irana u nabavi oružja i njegova slanja militantnim skupinama. Rusija i Kina, dvije svjetske sile koje su bile uključene u pregovore, zauzele su iransku stranu i zahtijevale ukidanje embarga. Republikanci na čelu odbora za vanjske poslove i odbora za domovinsku sigurnost pismom su zatražili od predsjednika Obame da odgodi glasovanje o rezoluciji o Iranu što bi se trebalo održati već idućeg tjedna.

Obama je 8. srpnja, pod pritiskom kritičara koji su ga optuživali za popustljivost, tijekom video konferencije s američkim pregovaračima u Beču “načelno odbio ponuđeni sporazum”, posebice jer mu se nisu sviđali rokovi za ukidanje embarga, rekao je jedan dužnosnik Bijele kuće. Konačni kompromis sastojao se u tome da su rokovi produljeni. Republikancima će biti potrebna potpora desetaka demokrata kako bi donijeli “rezoluciju o odbacivanju” koja bi onemogućila sporazum. Međutim, slabi su izgledi da će pronaći dovoljno potpore da bi se suprotstavili Obaminom vetu.

You may also like