Home Politika Republikanci kontroliraju većinu, tko kontrolira Trumpa

Republikanci kontroliraju većinu, tko kontrolira Trumpa

by Agencije

Novi saziv američkog Kongresa, u kojem većinu drže republikanci, jučer je započeo svoje prvo zasjedanje nakon što je Predstavnički dom uslijed negodovanja javnosti, ali i ukora novoizabranog predsjednika, odustao od svoje ranije odluke da oslabi Etički ured, nezavisno tijelo koje istražuje optužbe protiv članova Kongresa.

S Donaldom Trumpom, koji će prisegnuti za predsjednika 20. siječnja, republikanci će prvi puta od 2007. kontrolirati i Bijelu kuću i oba doma Kongresa te počinju razrađivati planove za provedbu najavljene agende, poput smanjivanja poreza, ukidanja Obaminog zakona zdravstvenog osiguranja te izmjenu regulative u području financija i zaštite okoliša. No sve je to palo u drugi plan nakon iznenadne odluke republikanaca u Predstavničkom domu da se oslabi Etički ured. Trump je u vezi s tim na twitteru izrazio negodovanje. S obzirom s čime se sve Kongres treba uhvatiti u koštac, treba li im glavni prioritet zaista biti slabljenje Etičkog ureda. Fokusirajte se na poreznu reformu, zdravstvo i toliko puno drugih važnijih stvari, napisao je Trump.

Etički ured osnovan je 2008. nakon nekoliko korupcijskih skandala, ali neki zastupnici upozoravaju da ured posljednjih godina brza u istragama pritužbi koje dolaze izvana.

Govoreći o zdravstvu Trump je kazao da je Obamin zakon jedan jadan zakon o zdravstvenom osiguranju. No, republikanci su u dilemi oko zamjenskom programa zdravstvenog osiguranja i upozoravaju da bi osmišljavanje nekog novog moglo potrajati. Bijela kuća ističe da je tim zakonom zdravstveno osiguranje prošireno na 20 milijuna Amerikanaca.

Related Posts