Home Bosna i Hercegovina Republika srpska gradi plinsku intekonekciju sa Srbijom

Republika srpska gradi plinsku intekonekciju sa Srbijom

by Energypress.net

Sporazum Sarajevogasa i Srbijagasa

Uoči početka izgradnje plinovoda Pale – Jahorina, planiran je sastanak menadžmenta “Sarajevogasa” i “Srbijagasa” sa zvaničnicima Republike Srpske i Srbije kako bi se preciznije dogovorila izgradnja gasovoda od Beograda do Banja Luke. Direktor poduzeća Sarajevogas iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek govorio je ovih dana o prednostima plinovoda na istoku RS-a čija izgradnja počinje danas, a trebao bi biti završen krajem mjeseca.

Srbija nema nikakvu ulogu u realizaciji tog projekta, ali je na “svesrpskom saboru” u Beogradu donesena odluka da će “Srbijagas” financirati magistralni plinovod do Banja Luke. Naime, Vlada RS je za nositelja tog projekta odredila poduzeće “Sarajevogas”, a Vlada Srbije “Srbijagas”.

Dakle, više nećemo čekati interkonekciju i idemo sa strane Republike Srpske od Šepoka do Banje Luke sa cijevima pravcem dionice autoputa od Beograda do Banje Luke. Time ćemo gasificirati praktično cijelu Republiku Srpsku”, rekao je danas Elek.

Naglasio je da sve aktivnosti kreću od Šepka, gdje već imaju izlaz, a odatle idu radovi do Bijeljine, gdje je već izgrađen plinovod, pa dalje do Brčkog trasom budućeg autoputa sve do Banja Luka.

O izgradnji plinovoda koji će ići trasom autoputa od Beograda do Banje Luke razgovaralo se i 2020. godine, ali do toga nikada nije došlo. Najveći problem je što RS ne planira tražiti državnu dozvolu za međudržavnu suradnju u cilju izgradnje plinovoda te što ne postoji državni zakon o plinu koji bi regulirao odnose između entiteta, odnosno BiH sa susjednim državama i entitetima. , kada je isporuka plina u pitanju.

Trenutno je nejasno kako Srbija i RS planiraju realizirati projekt plinovoda Beograd – Banja Luka, s obzirom na to da ne postoji dogovor za izgradnju istočne interkonekcije.

Related Posts