Repecki: Ekonomija ne raste zbog Karamarka i Milanovića nego zbog poduzetnika i radnika

Hrvatska konomija po svim pokazateljima počela se oporavljati. Raste izvoz, turizam, potrošnja, a posljedica je rast BDP-a koji je u prva tri mjeseca ove godine u plusu za 2,7 posto.

Iako bivša vlada zasluge za ovaj rast pripisuje sebi, a postojeća će vjerojatno tvrditi da je to rezultat njihovog rada, istina je da ekonomiju stvaraju ljudi – poduzetnici i radnici – a ne stranke i političari. Dapače, politika u Hrvatskoj na ekonomiju ima uglavnom negativan utjecaj.

Prošla vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem, donijela je cijeli niz zakona i propisa koji su otežali poslovanje i prisilili mnoge tvrtke i radnike na selidbu u inozemstvo. Povećali su i porezno opterećenje, i kroz nepošten sustav predstečajnih nagodbi oštetili mnoge dobavljače.

Što se tiče trenutne vlade koju vode Tihomir Orešković, Tomislav Karamarko i Božo Petrov – ona od samog početka otežano funkcionira, tako da ekonomiji još uvijek nisu uspjeli napraviti veću štetu, ali politička nestabilnost sasvim sigurno nije dobra za poslovnu klimu. Možda im je najveći uspjeh to što nisu napravili ništa.

Pa tko onda “stvara” ekonomiju? Tko proizvodi bruto društveni proizvod? Tko kupuje, prodaje, izvozi, zapošljava? Temelj hrvatske ekonomije su mala i srednja poduzeća – anonimni mali biznisi za koje vjerojatno niste nikada čuli, ako nisu u vašem susjedstvu. Malih i srednjih poduzeća krajem 2014. godine u Hrvatskoj je bilo više od 111 tisuća. Od 2012. godine njihov broj je u konstantnom porast, a rastu i po broju zaposlenih i prihoda.

Prihodi malih i srednjih poduzeća 2014. godine iznosili su 337 milijardi kuna, a te su godine investirali 16,4 milijarde kuna. Poduzeća u ovom segmentu zapošljavaju oko 590 tisuća ljudi, a imaju i vrlo snažan rast izvoza. U razdoblju od 2012. do 2014. godine izvoz im je porastao sa 43,2 milijarde kuna, na 51,9 milijardi, što je rast od 20,4 posto.

Uslijedio je i rast prosječnih neto plaća, koje su s 4.278 kuna, koliko su iznosile u 2012. godini narasle za 4,82 posto na 4.484 u 2014. godini. Kao što vidimo, ekonomiju u Hrvatskoj stvaraju male i srednje tvrtke i čak uspijevaju rasti, usprkos vašim omiljenim političarima koji ih svojim propisima, porezima i nametima pokušava uništiti.

Autor teksta je Marko Repecki, urednik Index Novac portala. Tekst je izvorno objavljen na portalu Index

You may also like