Renesansa bitcoina ohrabrila ulagače

Analiza
Renesansa koju bitcoin proživljava ove godine mogla bi se nastaviti i iduće, pa neki poznavatelji tržišta kriptovaluta ističu da bi 2021. najpopularnija digitalna valuta mogla dosegnuti i vrijednost između 100.000 dolara, pa čak i teško zamislivih 300.000 dolara.

Skeptike koji na kriptovalute gledaju kao na špekulativnu imovinu, a ne kao na svojevrsnu digitalnu zamjenu za zlato demantirala je ovogodišnja nesigurnost na financijskim tržištima izazvana pandemijom koronavirusa.

Tijekom 2020. vrijednost bitcoina skočila je više od 160 posto te je sada nadomak rekordnoj vrijednosti s kraja 2017. od malo manje od 20.000 dolara. Naime, bitcoinom se jučer oko 13 sati trgovalo po 18.980 dolara što je 1,6 posto viša cijena nego dan ranije, prema podacima CoinMarketCapa. Kako navodi Reuters, veliki ovogodišnji poticaj skoku vrijednosti došao je od institucionalnih ulagača, što znači da bitcoin sve više ulazi u tradicionalne financijske tokove.

No, ne treba zanemariti ni da digitalni servisi za plaćanje, poput PayPala i Squarea omogućuju trgovanje tom kriptovalutom. S obzirom na dosadašnja iskustva u kretanju cijene, nije nemoguće da iduće godine vidimo rast od 18.000 dolara sve do 100.000 dolara, kaže Brian Estes, glavni investicijski direktor u hedge fondu Off the Chain Capital. „Vidio sam da bitcoin godišnje raste 10, 20, 30 puta. Stoga povećanje vrijednosti za pet puta za bitcoin nije velika stvar“, ističe Estes za Reuters. Štoviše, Estes smatra da bi se cijena bitcoina krajem iduće godine mogla kretati između 100.000 te čak 288.000 dolara, temeljem modela koji se koristi za prognoze kretanja cijena roba, poput zlata. Preciznost tog modela korelira 94 posto s kretanjem vrijednosti bitcoina, kaže Estes.

Ako se uračuna inflacija, sadašnja vrijednost bitcoina već je nadmašila nekadašnji rekord, kaže za Poslovni dnevnik poduzetnik Hrvoje Prpić, u domaćoj javnosti najpoznatiji investitor u kriptovalute.

„Teško je procijeniti koji su točno razlozi doveli do ovogodišnjeg skoka cijene bitcoina. Moguće je i da se dio kapitala koji bježi od nesigurnosti izazvane koronakrizom prelio i u kriptovalute. K tome, s obzirom da je na tržištu obilje novca, moguće je i da su veliki investicijski fondovi otkrili kriptovalute. Valja naglasiti kako bitcoin približavanjem nekadašnjoj rekordnoj vrijednosti postaje privlačan i običnoj populaciji, pa i tu vidim razloge povećane potražnje“, ističe Prpić. On kaže da je očekivao oporavak vrijednosti bitcoina na nekadašnje razine, ali dodaje kako nije mogao procijeniti kada će se to točno dogoditi. „No, ja svoj portfelj i dalje držim, a polovicu namjeravam prodati kada cijena dosegne 50.000 dolara“, otkriva Prpić.

Na pitanje kako komentira procjenu o vrijednosti bitcoina od 100.000 dolara, Prpić kaže kako je mnogo procjena koliku bi vrijednost ta kriptovaluta mogla dosegnuti iduće godine. „Ako se cijena probije iznad 20.000 dolara, očekujem da će doći do značajnog skoka“, rekao je Prpić.

Tom Fitzpatrick, tehnički analitičar američke banke Citigroup, u prošlotjednoj je analizi naveo kako bi sbitcoin do kraja iduće godine mogao dohvatiti i 318.000 dolara. Kao razloge ovako optimistične procjene naveo je ograničenu ponudu, olakšano prekogranično kretanje kapitala te širu bazu investitora. Brojke kojima se financijaši nabacuju nimalo ne impresioniraju kanadskog neovisnog analitičara Kevina Muira.

„Svaki model procjene koji koriste hedge fondovi je smeće. Ne možete modelirati tržišnu histeriju“, naglašava Muir dodavši kako ustvari nema šanse da itko zna u kojem će smjeru kriptotržište krenuti u bliskoj budućnosti. O razmjerima popularnosti bitcoina među velikim ulagačima govori i podatak da je mjerilo koje prati broj digitalnih novčanika s najmanje 1000 bitcoina na najvišoj razini ikada, naglašava Phill Bonello, direktor istraživanja u tvrtki za upravljanje digitalnom imovinom Grayscale. Bonello kaže kako je više od 2200 novčanika povezano s velikim investitorima u bitcoin, nasuprot njih 1600 koliko ih je bilo prije dvije godine. U tom kontekstu radi se o velikoj promjeni s obzirom da su prošli uspon cijene pokretali uglavnom mali ulagači. Iako su oni u ovom usponu cijene u drugom planu, analitičari smatraju da će se to promijeniti ulaskom Squarea i PayPala na kriptotržište. U tom slučaju potražnja malih ulagača bit će intenzivnija nego 2017. godine, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments