Relativna stabilnost cijena nafte podržava svjetske burze

 Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, što se ponajviše zahvaljuje novim rekordima na Wall Streetu i uvjerenju ulagača da će američki Kongres ovoga tjedna prihvatiti poreznu reformu.
Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 6,30 sati bio u plusu više od 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Hong Kongu ojačale između 0,1 i 0,5 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati na dobitku 0,2 posto.

Dobro raspoloženje na tržištima ponajviše se zahvaljuje novim rekordnim dosezima svih najvažnijih indeksa na Wall Streetu u petak i uvjerenju ulagača da će Kongres ovoga tjedna prihvatiti poreznu reformu.

Prošloga su tjedna republikanski zastupnici u Kongresu objavili kako su Zastupnički dom i Senat postigli dogovor o zajedničkom prijedlogu poreznih promjena.

A predloženom poreznom reformom bi se, među ostalim, smanjila porezna stopa na dohodak imućnijih građana, dok bi porezna stopa kompanijama bila srezana s 35 na 21 posto.

Analitičari kažu da bi, nakon smanjenja poreza, kompanije mogle više sredstava izdvojiti za otkup dionica na tržištu i povećati dividende, što ide u prilog dioničarima, pa se može očekivati daljnji rast cijena dionica.

Također, porezna bi reforma mogla potaknuti rast povjerenja potrošača i njihovu potrošnju, što bi, pak, podržalo brži rast gospodarstva.

Podršku tržištima pruža i stabilnost cijena nafte nakon što su oslabile tri tjedna zaredom. Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla osam centi, na 57,38 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 12 centi, na 63,35 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan nakon što je prošloga tjedna blago oslabio treći tjedan zaredom. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,89 bodova, dok je petak na zatvaranju tržišta iznosio 93,94 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo 112,65 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 112,60 jena. No, dolar je blago oslabio u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura dosegnula 1,1760 dolara, dok je u petak iznosila 1,1750 dolara.

You may also like

0 comments