Relaksacija na naftnom tržištu podržala svjetske burze

Oporavak
Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi znatno porasli, nakon dva dana oštrog pada, jer su ulagače ohrabrili oporavak cijena nafte i najave paketa pomoći malim američkim tvrtkama kako bi prebrodile koronakrizu.

U svih 11 najvažnijih sektora  cijene su dionica jučer porasle, a najviše u energetskom sektoru, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte.

Nakon što su početkom tjedna cijene barela oštro pale i skliznule na najniže razine od 1999. godine, jučer su skočile više od 7 posto. Jutros su nastavile s oporavkom, pa je na londonskom tržištu cijena barela porasla daljnjih 3 posto, na 21,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,3 posto, na 14,20 dolara. To se zahvaljuje mogućem smanjenju proizvodnje nafte u svijetu kako bi se smanjila neravnoteža između ponude i potražnje, s obzirom da je zbog koronakrize potražnja oštro pala.

Ulagače je ohrabrila i jednoglasna podrška Senata paketu pomoći malim tvrtkama u ukupnom iznosu od gotovo 500 milijardi dolara. Očekuje se da će Predstavnički dom Kongresa podržati taj paket pomoći u četvrtak. Bio bi to već četvrti paket poticaja gospodarstvu koji je odobrio Kongresa, a ukupan iznos tih poticaja od oko 3.000 milijardi dolara trebao bi ublažiti predstojeću recesiju.

Posljednjih su tjedana cijene dionica na Wall Streetu snažno porasle, zahvaljujući nadi ulagača da je širenje koronavirusa blizu vrhuncu, da će se uskoro olabaviti restrikcije na poslovanje kompanija i da će veliki fiskalni i monetarni poticaji ublažiti gospodarske štete.

Paraliza gospodarstva dovela je i do masovnih otpuštanja u SAD-u, kao i pada prihoda i zarada mnogih velikih američkih kompanija. Stoga su analitičari u anketi Reutersa smanjili procjene zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pa sada očekuju njihov pad u prvom i drugom tromjesečju. To znači da slijedi recesija zarada, odnosno njihov pad dva kvartala zaredom.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, kao i dan prije na Wall Streetu, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte drugi dan zaredom i nadi ulagača u nove poticajne mjere kako bi se ublažila predstojeća recesija.

You may also like