Rekordno povećan uvoz plina u Kini

Istraživanje carinske uprave
Kina je u sedmom mjesecu ostvarila povijesni rekord po uvozu plina, zakupivši ogromne količine plina koji se dostavlja plinovodima, ali i LNG-a, što se pripsuje oporavku njene industrije.

Analiza carinske uprave pokazuje kako je Kina u srpnju uvezla 27 posto više plina nego li u istom mjesecu prošle godine i oko 15 posto više nego li u doba krize u Wuhanu. Istodobno, povećale su se i isporuke ukapljenog plina.

U proljeće je Kina ostvarila pad potrošnje uslijed pandemije, uvoz je pao za četvrtinu, a cijena plina koji je stizao plinovodima bila je osjetno veća nego cijena LNG-a na spotu, jer je vezana za cijenu nafte, objavio je Reuters. U srpnju je rastao i uvoz nafte za 25%, u odnosu na godinu ranije, jer su masovne kupnje napravljene dok su u travnju cijene padale i dok su s kašnjenjem neke pošiljke ocarinjene.

Također, iz Kine je izvezeno najmanje rafineririjskih proizvoda u nekoliko godina usprkos  pokušaju rafinerija da smanje nabujale zalihe gotovih proizvoda koje zbog uspravanja gospodarstva nemaju pravo tržište.

You may also like

0 comments