Rekordne zalihe u SAD-u spustile cijene nafte

Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 33 dolara po barelu nakon što je Saudijska Arabija isključila mogućnost smanjenja proizvodnje a zalihe u SAD-u dosegnule rekordnu razinu, naglašavajući problem prekomjerne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 88 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 32,39 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,42 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,17 dolara nižoj cijeni, od 30,70 dolara. U utorak je na tom tržištu zaključio trgovanje u minusu 1,52 dolara.

Raspoloženje na naftnim tržištima prigušila je izjava saudijskog ministra za naftu Alija al Naimija da se proizvodnja neće smanjivati ni ako više zemalja pristupi sporazumu o zamrzavanju proizvodnje na siječanjskim razinama. Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i proizvođači izvan kartela koji podupiru tu inicijativu najavili su sastanak za sredinu ožujka, kazao je venezuelanski ministar. “Al Naimijeve izjave torpedirale su neutemeljen rast cijena. Tržište je ispravno prepoznalo njegov istup kao signal za pad cijena”, zaključio je David Hufton iz brokerske kompanije PVM.

Zamrzavanje proizvodnje samo po sebi možda i neće biti dovoljno da u značajnijoj mjeri smanji višak u opskrbi budući da OPEC proizvodi najviše u proteklih nekoliko godina a u siječnju proizvodnja je i dodatno povećana. “S obzirom na tu razinu (proizvodnje), ravnoteža se u idućim mjesecima neće značajnije poboljšati čak ni ako članice OPEC-a uistinu provedu u djelo sporazum o zamrzavanju proizvodnje”, ističu analitičari Energy Aspectsa.

Dodatno je cijene nafte pritisnulo u utorak objavljeno izvješće Američkog instituta za naftu (API), prema kojem su zalihe sirove zalihe u prošlom tjednu porasle za 7,1 milijun barela, daleko više nego što se očekivalo. Danas popodne očekuje se službeno tjedno izvješće američke vlade. Prošlog je tjedna Washington izvijestio da su zalihe na rekordnoj razini. Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 28,94 dolara, što znači da je pala 54 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments