Rekordne zalihe nafte spustile cijenu ispod 53 dolara

Cijene barela nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 53 dolara nakon što su podaci iz američke naftne industrije pokazali novu rekordnu razinu zaliha u najvećem svjetskom potrošaču.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u svibnju kliznula 62 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 52,89 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,25 dolara nižoj cijeni, od 42,21 dolar. U fokusu tržišta bilo je u srijedu najnovije izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo skok zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za čak 10,5 milijuna barela, na ukupno 450 milijuna barela, novu rekordnu razinu. Time se nastavlja niz rekorda već deseti tjedan zaredom. Zalihe sirove nafte u čvorištu u Cushingu porasle su za tri milijuna barela, priopćio je API. “Riječ je o velikom rastu, posebice kada se uzme u obzir tempo rasta zaliha kojem svjedočimo u posljednje vrijeme. Ukoliko se nastavi, postoji mogućnost da će spremnici u Cushingu biti puni do vrha u travnju ili svibnju”, prognozira Dominic Haywood iz Energy Aspectsa.

Američka vlada objavit će službene podatke o zalihama tokom dana. “Potvrdili oni API-jeve podatke ili ne, važno je što tržišta očekuju odnosno jesu li ta očekivanja potvrđena”, tumači Ben Lebrun, tržišni analitičar iz sydneyskog OptionsXpressa. Trgovci će također pratiti hoće li američka središnja banka na aktualnoj sjednici skicirati ciljeve monetarne politike, uključujući kamatne stope. “Ako ponovo odgode podizanje ključnih kamatnih stopa, dolar će vjerojatno oslabiti, ali samo kratkoročno”, naveli su u bilješci analitičari singapurskog Phillip Futuresa. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 48,76 dolara, što znači da je pala 60 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like