Rekordna proizvodnja elektroničkog otpada

Tijekom prošle godine širom svijeta je na deponijama završila rekordna količina elektronskog otpada. Najviše su ga proizvele zemlje koje se izuzetno hvale svojom razvijenom ekološkom svijesti.

Samo tijekom prošle godine, skoro 42 milijuna tona takozvanog e-otpada, koji uglavnom čine frižideri, perilice rublja i drugi kućanski uređaji na kraju svog roka trajanja, završilo je na deponijima. Riječ je o 1.150.000 velikih kamiona, koji bi, kada bismo ih poredali jednog iza drugog, stvorili kolonu od 23.000 kilometara. Prema istraživanju Ujedinjenih Naroda, nešto manje od šestine ovog otpada je reciklirano.

U usporedbi sa 2013. godinom, kada je proizvedeno 39.8 milijuna tona e-otpada, prag od 50 milijuna bi mogli dostići do 2018. godine nastavimo li istim tempom. Na prvom mjestu je Norveška sa 28.4 kilograma po glavi stanovnika. Slijede je Švicarska, Island, Danska, Britanija, Nizozemska, Švedska, Francuska te SAD i Austrija. Regija sa najmanje elektroničkog otpada po glavi stanovnika je Afrika sa samo 1.7 kilogramom po osobi. Čitav kontinent je proizveo manje od dva milijuna tona otpada.

U kontekstu količine, najviše ovog otpada je nastalo u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, dakle ukupno 32 posto elektronskog otpada čitavog svijeta. Potom slijede Japan, Njemačka i Indija. Da je recikliran i obrađen, ovaj otpad vrijedio bi 52 milijarde dolara. To uključuje i 300 tona zlata, što je ekvivalent 11 posto globalne godišnje proizvodnje ovog dragocjenog metala. Gotovo 60 posto elektronskog otpada stiglo je iz velikih i malih kuhinja i kupaonica, a sedam posto od odbačenih mobilnih telefona, računala i printera. (Al Jazeera Balkans)