Rekordna dobit Samsunga u trećem tromjesečju

Južnokorejski div Samsung Electronics izvijestio je u srijedu da je treće tromjesečje zaključio s rekordnom operativnom i neto dobiti zahvaljujući solidnoj potražnji za memorijskim čipovima koja je ublažila utjecaj posustajanja prodaje pametnih telefona.
U razdoblju od srpnja do rujna vodeći proizvođač pametnih telefona i memorijskih čipova u svijetu zabilježio je operativnu dobit od rekordnih 17.600 milijardi wona (13,56 milijardi eura), što je 21 posto više nego što su zabilježili u istom razdoblju prošle godine. Neto dobit im je poskočila za 17,5 posto, na 13.100 milijardi wona. Prihodi su uvećani 5,5 posto, na 65.400 milijardi wona.

Glavni je oslonac poslovnim rezultatima bilo snažno poslovanje s poluvodičima, koje ugrađuju u vlastite uređaje a isporučuju ih i konkurentima, poput Applea. Samsungovo poslovanje s memorijskim čipovima dominira na globalnom tržištu zahvaljujući godišnjim ulaganjima desetaka milijardi dolara u izgradnju i proširenje tvornica. Taj je dio Samsungova poslovanja u trećem tromjesečju ponovo zabilježio rekordnu operativnu dobit, od 13.600 milijardi wona, što je ublažilo utjecaj pad dobiti u poslovanju s mobilnim telefonima.

Nekada je taj dio poslovanja ostvarivao lavlji dio Samsungove dobiti da bi u trećem ovogodišnjem tromjesečju ona potonula za 33 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na samo 2.220 milijardi wona.

Dobro se razdoblje primaklo kraju, signaliziraju u Samsungu, napominjući da očekuju “pad ukupnih poslovnih rezultata u cijeloj kompaniji” u četvrtom tromjesečju zbog sezonskih čimbenika na tržištu poluvodiča.

Iz istih se razloga na prijelazu u 2019. “prognoziraju slabi rezultati za prvo tromjesečje”, da bi potom uslijedilo poboljšanje uvjeta poslovanja, dodaju u južnokorejskoj kompaniji. Za ovu su godinu najavili 31.800 milijardi wona ulaganja u proizvodne pogone, u prvom redu u gradnju i proširenje tvornica memorijskih čipova. Dugoročno žele povećati i prodaju mobilnih uređaja uvođenjem novih tehnologija, uključujući željno očekivane savitljive telefone i ugradnju umjetne inteligencije.

You may also like

0 comments