Rekordi na burzama zbog financijskih izvještaja kompanija

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones indeks prvi put u povijesti okončao trgovanje iznad razine od 23.000 bodova, što se ponajviše zahvaljuje snažnom skoku cijene dionice IBM-a nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata.
Dow Jones ojačao je 0,70 posto, na 23.157 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,07 posto, na 2.561 bod, a Nasdaq indeks 0,01 posto, na 6.624 boda.

Proboj Dow Jones indeksa iznad 23.000 bodova ponajviše se zahvaljuje skoku cijene dionice IBM-a za gotovo 9 posto, nakon što je taj tehnološki div izvijestio o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju.

Rast cijene IBM-a pridonio je rastu Dow Jonesa s otprilike 90 bodova od ukupno 160 koliko ih je jučer taj indeks osvojio.

Znatnije su, 0,6 posto, ojačale i dionice u financijskom sektoru, čime su nadoknadile gubitke od prethodnoga dana.

Solidni poslovni rezultati kompanija, stabilan rast gospodarstva i nada da će predsjednik SAD-a Donald Trump uspjeti provesti poreznu reformu kojom bi se smanjili porezi kompanijama i građanima već dulje vrijeme podržava rast cijena dionica.

Tako je Dow Jones indeksu za prelazak puta od 1.000 bodova, do 23.000 bodova, trebalo samo 54 trgovinska dana. Svojedobno mu je za prelazak od 21.000 do 22.000 bodova trebalo dvostruko više.

“Mali dioničari i dalje ulažu na tržište, a sa svakim novim rekordom indeksa čini im se da nešto propuštaju, pa je na tržištu sve više ulagača”, kaže Ian Winer, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

Prošloga tjedna započela je sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija i to će, kažu analitičari, idućih tjedana usmjeravati tržište.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasla više od 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Bio bi to sporiji rast nego u prethodnim kvartalima, kada su zarade rasle po dvoznamenkastim stopama. No, analitičari obično postavljaju procjene nisko jer je zbog toga kompanijama lakše premašiti očekivanja, pa se otvara prostor za rast cijena dionica.

S&P 500 indeks porastao je od početka godine oko 14 posto, pa se ulagači, kažu analitičari, nadaju da će rezultati kompanija i njihove procjene daljnjeg poslovanja opravdati tako snažan rast indeksa.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,36 posto, na 7.542 boda, dok je pariški CAC porastao 0,42 posto, na 5.383 boda, a frankfurtski DAX 0,37 posto, na 13.043 boda.

You may also like

0 comments