Rekordan rast proizvođačkih cijena

Analiza DZS-a

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u travnju su skočile za 21,9 posto u odnosu na isti mjesec 2021., čime su porasle 14. mjesec zaredom na godišnjoj razini, a riječ je i o najvišoj stopi rasta otkad DZS vodi te podatke, tj. od 2011. godine.

Rast godišnje stope proizvođačkih cijena traje već 14. mjesec zaredom, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Njihov rast, naime, započeo je ožujku lani, kada je iznosio je 3,5 posto, a u idućim mjesecima se intenzivirao, da bi u prosincu lani iznosio 16 posto, u siječnju ove godine 17,1 posto, u veljači 17,2 posto, a u ožujku 19,5 posto.

U odnosu na ožujak, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u travnju su bile 1,7 posto više.

Statistika pokazuje da su na rast proizvođačkih cijena većim dijelom utjecale cijene energije. Naime, ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u travnju u usporedbi sa ožujkom one više za 1,2, a u usporedbi s travnjem 2021. za 7,9 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom su tržištu u travnju su na mjesečnoj razini više za 0,5 posto, dok su na godišnjoj razini porasle za 14 posto.

Na domaćem tržištu proizvođačke cijene 28,4 posto više

Na domaćem su tržištu proizvođačke cijene u travnju porasle za 2,6 posto u odnosu na veljaču, dok su prema travnju 2021. godine porasle za 28,4 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u travnju su prema ožujku na domaćem tržištu proizvođačke cijene energije porasle za 5,6 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,5 posto, intermedijarnih proizvoda za 1,2 posto, kapitalnih proizvoda za 1,1 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, na godišnjoj su razini na domaćem tržištu najviše porasle proizvođačke cijene energije, za 86,7 posto.

Slijedi rast cijena intermedijarnih proizvoda, za 10,5 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,9 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,1 posto i kapitalnih proizvoda za 4,5 posto.

You may also like