Rekordan odljev kapitala iz Kine, ali ona očekuje stabilan rast

Odljev kapitala iz Kine u kolovozu je bio najveći otkad se mjeri, 141,6 milijardi dolara, što analitičari povezuju s devalvacijom juana i pokazateljima koji ukazuju na usporavanje kineskog gospodarskog rasta. Za usporedbu, u srpnju je iz Kine povučeno 124,6 milijardi dolara, pokazuju podaci Bloomberga, a pojačan odljev analitičari pripisuju odluci o devalvaciji juana koju je kineska središnja banka donijela 11. kolovoza, kao i statističkim podacima koji upućuju na usporavanje gospodarstva.

“Odljev kapitala privremena je reakcija tržišta”, ocjenjuje voditelj istraživanja i statistike Narodne banke Kine Sheng Sunchzhen. Dodaje kako vjeruje da će slabljenje juana biti kratkoročno. Ranije je kineski premijer Li Keqiang izjavio da će Vlada očuvati tečaj juana na stabilnoj, racionalnoj i uravnoteženoj razini. Kina je lokomotiva rasta, a ne izvor rizika za svjetsko gospodarstvo, poručio je Li Keqiang.

Početkom rujna Peking je donio niz mjera za ublažavanje odljeva kapitala iz zemlje, na valu nestabilnosti financijskih tržišta, pri čemu su cijene kineskih dionica oštro pale. Jedna od njih, koja bi trebala stupiti na snagu 15. listopada, je odluka središnje banke o povećanju obvezne pričuve na terminske ugovore za juan. The Wall Street Journal smatra da tim potezom velike financijske institucije, kao što su Bank of China i China Citic Bank, žele ojačati unutarnju kontrolu nad velikim valutnim poslovima korporativnih klijenata. Kineske kompanije trenutno mogu razmjenjivati juan za devize samo za posebne potrebe, među kojima su plaćanje uvoznih roba i financiranje investicija izvan zemlje.

Provedba tih mjera, koje su također dizajnirane kako bi ublažile posljedice devalvacije juana, pod pojačanim je nadzorom financijskih regulatora koji su zajedno s pravosudnim tijelima pooštrile borbu protiv ilegalnih valutnih transakcija prema inozemstvu.

Kineski gospodarski rast bit će uglavnom stabilan u trećem tromjesečju a utjecaj pada cijena na tržištu dionica ograničen, procijenio je u petak kineski državni zavod za statistiku. Glasnogovornik zavoda Sheng Laiyun branio je točnost kineskih podataka, rekavši da je tempo rasta od sedam posto u prvoj polovici godine bio “općenito u skladu s” promjenama u potrošnji energije, obujmu željezničkog teretnog prometa i kreditnih plasmana banaka u istom razdoblju.

Po njegovim riječima, kineski gospodarski rast u trećem tromjesečju neće puno odudarati od godišnjeg tempa rasta od sedam posto, koliko su aktivnosti prema navodima Pekinga porasle u drugom tromjesečju. “Sudeći po pokazateljima u srpnju i kolovozu, smatramo da je gospodarski trend još uvijek stabilan, mogući su određeni otkloni naviše ili naniže ali ne u značajnijoj mjeri”, rekao je. Kineski gospodarski rast i dalje se kreće u “razumnom rasponu” i vlada će u ovoj godini ostvariti zacrtanu stopu rasta od ‘oko’ sedam posto, unatoč određenim pritiscima, ekim pritiscima, rekao je Sheng.

Niz razočaravajućih podataka, uključujući proizvodnju tvornica i ulaganja, pokazuju da je gospodarstvo možda posustalo u trećem tromjesečju, što otvara mogućnost klizanja stope rasta u cijeloj godini ispod sedam posto, napominje Reuters. Glasnogovornik statističkog ureda napominje da će se po njegovom “osobnom mišljenju” stopom rasta od oko sedam posto smatrati one u rasponu od 6,5 do 7,5 posto. Zavod će objaviti podatke o BDP-u za treće tromjesečje 19. listopada.

Sheng je napomenuo i kako će podizanje ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama tek ograničeno utjecati na Kinu. Po njegovim riječima, usporavanje kineskog gospodarstva može se dijelom pripisati i slabijoj globalnoj potražnji i kolebljivosti na financijskim tržištima u očekivanju podizanja kamatnjaka u SAD-u. “Sjedinjene Države ne bi trebale preuveličavati utjecaj usporavanja kineskog rasta na globalno gospodarstvo”, poručio je kineski dužnosnik.

You may also like