Rekordan izvoz hrvatske vojne industrije

Izvještaj
Objavljeni su financijski izvještaji tvrtki za 2018. godinu te je hrvatska vojna industrija opet ostvarila zavidne rezultate.

Prema zadnjem izvješću Ministarstva gospodarstva za odobrene izvozne dozvole, vojna industrija Lijepe naše je u 2018. godini izvezla rekordnih 150 milijuna eura, što čini tri četvrtine ukupne proizvodnje u toj industriji. Kako navode u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), perjanice hrvatskog gospodarstva koje zapošljavaju preko 3000 ljudi najviše izvoze u SAD, EU, zemlje Arapskog poluotoka, Kolumbiju, Čile i Peru. Međutim, posebno zanimljiv je način na koji način se podijelilo izvozno tržište.

Stockholmski Institut za mirovna istraživanja procjenjuje da 61 posto hrvatskog vojnog izvoza čine pištolji i puške, 14 posto čini streljivo, a devet posto su kacige. Preostalih 16 posto podijeljeno je na specijalizirane proizvode za vojne svrhe i civilnu zaštitu (obuća, odjeća, mehanizacija, IT, prehrana…). Najveći i najuspješniji hrvatski proizvođač lakšeg naoružanja HS Produkt je, sudeći po podacima Instituta, postao uvjerljivi nositelj više od polovice izvoza hrvatske vojne industrije.

Karlovačka tvrtka i nedavna dobitnica Zlatne kune FINA-e, prema podacima Poslovne Hrvatske za 2018. godinu, zapošljava više od pola radnika hrvatske vojne industrije (1530 zaposlenika) te je uprihodila više od 714 milijuna kuna, što čini gotovo pola ukupne vrijednosti proizvodnje u cijelom sektoru, odnosno dvije trećine ukupnog izvoza vojne industrije. Također, treba napomenuti i da je 2018. bila druga najbolja poslovna godina u povijesti tvrtke te nije apstraktno zamisliti da karlovački stručnjaci u budućnosti dođu i do milijarde kuna prihoda.

Nakon vodećeg proizvođača pištolja i jurišnih puški, čiji proizvodi su ostvarili međunarodni ugled, zanimljivo je da čak devet posto ‘vojnog izvoza’ čine kacige. Jasno je da je za tako velik postotak zaslužna tvrtka Šestan-Busch iz Preloga. Svjetski priznate kacige došle su od SAD-a sve do Bliskog Istoka, a kad se uzme u obzira da tvrtka u Hrvatskoj ima svega 50 zaposlenika, činjenica da su prošle godine uprihodili više od 74 milijuna kuna postaje još impresivnija.

Lepeza proizvoda zanimljiva i drugim sektorima
Također, indikativno je da je više od šestine izvoza vojne industrije otišlo na ‘ostale proizvode’, što jasno pokazuje da i manji proizvođači pronalaze svoj dio kolača. Mnogi proizvodi naše vojne industrije nisu samo primjenjivi u vojnoj službi, već i drugim granama civilne zaštite, policijskog i vatrogasnog djelovanja.

Zanimljiv primjer je tvrtka KROKO proizvodnja i razvoj koja nudi vrlo kvalitetna tehnološka rješenja za ruksake, prsluke, taktičke opasače, futrole za pištolje… U prošloj godini je zagrebačka tvrtka uprihodila gotovo 70 milijuna kuna, a njihovi proizvodi zadovoljavaju i najviše standarde NATO-a.

Uspjeh izvoza, ali i jamstvo kvalitete proizvoda hrvatske vojne industrije djelomično se može zahvaliti članstvu u NATO-u, što su nedavno komentirali i čelnici tvrtke KROKO. Kako su pojasnili, članstvo je hrvatskoj vojnoj industriji donijelo zapadne standarde te otvorilo vrata svjetskom tržištu.

Naime, strani natječaji izvan NATO-a i EU uglavnom uključuju uvjet da je proizvođač osvojio jedan ili više natječaja u članici Saveza. Kao primjer može se uzeti jurišna puška VHS-2 s NATO-ovim kalibrom 5,56×45 mm koju proizvodi HS Produkt i o kojoj priča cijeli svijet.

You may also like

0 comments