Rejting Vladimira Putina dosegao je povijesne razmjere

Rejting Vladimira Putina u lipnju je dostignuo maksimum. Prema anketi koju je sproveo Levada-centar, politiku ruskog predjsednika podržalo je 89% Rusa, dok je 64% posto ispitanika sigurno da se Rusija kreće u dobrom pravcu, prenosi RIA Novosti. Anketa je sprovedena od 19. do 22. lipnja, a u istraživanju je sudjelovalo 1 600 ljudi iz 134 naseljenih mjesta u 46 regije zemlje, piše Russia Beyond the Headlines.

Prema najnovijim podacima, rad Vladimira Putina odobrava 89% ispitanika, dok je u siječnju i ožujku ove godine politiku ruskog lidera podržalo 85%, a u veljaču i travnju 86% stanovnika Rusije. Samo 10% ispitanika je u lipnju reklo da nije zadovoljno radom Putina. Ruski predsjednik je osvojio 64% posto glasova i time zauzeo prvo mjesto na listi političara kojima Rusi najviše vjeruju. Na 2. mjestu našao se ministar obrane Sergej Šojgu s 28% glasova, dok 3. mjesto dijele premijer Dmitrij Medvedev i šef ruske diplomacije Sergej Lavrov s po 21% glasova.Prethodna anketa sprovedena u svibnju pokazala je da je 86% Rusa podržava pravac Vladimira Putina.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je priopćio da je potpisao ukaz o produžetku zaštitinih mjera. „Vlada mi se obratila s pismenom molbom da produljim validnost mjera koje smo uveli kao odgovor na poteze naših partnera iz nekih zemalja”, izjavio je Putin, a prenosi agencija TASS. „Danas sam u skladu s tim pismom potpisao ukaz o produžetku validnosti pojedinih specijalnih ekonomskih mjera u cilju sigurnosti Rusije.”

Predsjednik Rusije se obratio ruskoj vladi s molbom da po hitnom postupku donese odluku o produžetku uzvratnih mjera na sankcije Zapada. Mjere koje je uvele Rusija produljene su na godinu dana, počevši od 24. lipnja. „Pritom, kao što je i predložio predsjednik Vlade, naše uzvratne mjere produljujemo na godinu dana, počevši od današnjeg dana. Smatram da će to biti dobar orijentir za naše poljoprivredne proizvođače”, izjavio je Putin, a prenosi RIA Novosti.

U ponedjeljak, 22. lipnja, Savjet EU je službeno produljio sankcije protiv Rusije na još šest mjeseci – do 31. siječnja 2016. Osim toga, 19. lipnja je Savjet Europske unije službeno potvrdio da su sankcije protiv Krima i Sevastopolja produljene do 23. lipnja 2016. godine. Rusija poštuje dogovor o isporuci konvencionalnog (vatrenog) oružja Siriji, izjavio je zamjenik tajnika Savjeta sigurnosti RF Evgenij Lukjanov, a prenosi RIA Novosti. „Sankcije UN-a nikako se ne odnose na trgovinu konvencionalnim oružjem iz Rusije u Siriju. Isporučujemo ovo oružje u skladu s ugovorom koji smo ranije potpisali”, objasnio je Lukjanov.

Dodao je da Rusija, zasad, prema ranije sklopljenim ugovorima ne realizira isporuku u Damask serije lovaca Jak-130 i proturaketnih sistema PVO S-30. Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov 21. svibnja je izjavio da je Moskva spremna isporučiti oružje Iraku i Siriji kako bi ove zemlje protjerale teroriste. Nekoliko dana kasnije predsjednik Rusije Vladimir Putin i premijer Velike Britanije David Cameron su tijekom telefonskog razgovora postigli dogovor o obnavljanju pregovora u vezi sa Sirijom i složili se da je glavni zadatak zaustavljanje širenja Islamske Države

You may also like