Reiner: Svima je jasno tko je prouzročio krizu

Ispred središnjice HDZ-a izjavu je dao predsjednik Sabora Željkom Reinerom.

Je li Vlada danas pala? Ja ne bih to tako rekao. Situacija je složena, kao što je i g. Karamarko rekao – premijer ne uživa povjerenje HDZ-a. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati.

Znači li to da nam slijedi izglasavanje povjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću? O tome treba odlučiti predsjedništvo stranke i ostala stranačka tijela. Postoji nekoliko opcija – ili preslagvianje i nastavak rada Vlade, što je najbolja, jer bi građani zapali u stanje koje bi trajalo šest mjeseci, u kojem bismo izgubili milijarde eura iz europskih fondova, pao bi nam kreditni rejting i narasle kamate. Ako ne bude preslagivanja, izbori su opcija.

Je li HDZ krivac za ovo stanje? Svima je jasno kako glasi odgovor na ovo pitanje – naravno da nije. Nismo mi zazivali izbore, izazvali raskol, nismo mi rekli da prvi potpredsjednik treba dati ostavku – već premijer. Svima je jasno tko je to prouzročio.

Ali s obzirom da već mjesecima nikako ne dolazi do suglasja između HDZ-a i Mosta, ne mislite li da je sukrivac za ovo stanje? Nikako se to ne može reći, jer je HDZ kao neusporedivo jača, pet puta brojnija u mandatima, dao ogromne ustupke Mostu i praktički sve želje Mosta uslišio ali očito to nije bilo dovoljno, apetiti su bili veći.

Kolike su šanse da se preslože snage u Saboru u korist HDZ-a? Naime, SDP navodi da već imaju 75 ruku, što je jedna manje od potrebne većine. SDP neka se bavi matematikom, mi ćemo se baviti državom i poboljšanjem života građana, rekao je za N1.

You may also like