Reiner: Saborska većina će podržati Karamarka

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner opetovao je u nedjelju, na Danu otvorenih vrata Sabora, da će se rasprava i glasovanje o povjerenju prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku (HDZ) održati u poslovničkom roku, dakle do 18. lipnja te poručio da će parlamentarna većina podržati Karamarka, dakle odbaciti SDP-ov prijedlog o opozivu.

“Kao član Predsjedništva HDZ-a mogu reći da nema nikakve dvojbe da će većina zastupnika podržati predsjednika HDZ-a”, izjavio je Reiner novinarima. Nije izravno komentirao upit znači li to da ne vjeruje čelniku Mosta Boži Petrovu kad kaže da će 12 Mostovih zastupnika glasovati za opoziv Karamarka.

Uvjeren sam da će većina glasovati za Karamarka, uzvratio je na taj upit. Upitan tko čini parlamentranu većinu na koju računa, uzvratio je da je to “većina saborskih zastupnika”. Reiner se nada da će prije saborske rasprave o povjerenju Karamarku, svoju odluku o ‘slučaju konzultantica’ donijeti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, jer bi to, kaže, pomoglo zastupnicima u odlučivanju. “Mislim da bi bilo dobro imati takvu odluku prije no što se povede rasprava i donese odluka, a odluka Sabora će biti donesena u poslovničkom roku, prije 18. lipnja”, izjavio je predsjednik Sabora.

Nije otkrio datum kada bi Sabor mogao odlučivati o deset sudaca Ustavnog suda. “Ustavni suci će se, vjerujem, što je moguće prije izglasovati, jer je nužno da se to učini u pravom roku kako ne bi došli u probleme”, rekao je Reiner. Uvjeren je da će Vlada, neovisno o trenutnim odnosima u njoj, nastaviti normalno raditi i slati Saboru svoje prijedloge. Reiner je novinarima rekao kako to što Sabor prošli tjedan nije zasjedao nije ništa neuobičajeno, samo se sada, za razliku od prijašnjih godina, problematizira.

U bivšem mandatu, 2014., vladajući su “mirno” spojili Tijelovo (‘hodajući’ blagdan koji svake godine ne ‘pada’ na isti datum) sa Danom antifašističke borbe, 22. lipnja i Danom državnosti, 25. lipnja, pa Sabor mjesec dana nije radio, no ne sjećam se da je medije to silno uzrujavalo kao danas, primjetio je Reiner. Ponovio je kako će Sabor dva dana ‘izgubljena’ prošli tjedan zbog blagdana Tijelova nadoknaditi već ovaj tjedan.

You may also like