Reiner razočaran što je iza Darinka Kosora na listi

Na izbornim listama što ih je objavio DIP ima dosta intrigantnih kandidata, a jedan od sigurno najzanimljivijih je Kažimir Varda, koji se nalazi na četvrtom mjestu Narodne koalicije u drugoj izbornoj jedinici.

Riječ je, naime, o nekadašnjem članu HDZ-a i Hrvatskog bloka koji je danas član predsjedništva HSU-a i potpredsjednik njihovog zagrebačkog ogranka, pa ga je ta stranka stavila na listu lijevo-liberalne koalicije i to na poziciju s koje će Varda gotovo sigurno ući u Sabor.

I na HDZ-ovim listama je dosta zanimljivosti. Tako je u prvoj izbornoj jedinici (središte Zagreba) aktualni predsjednik Sabora Željko Reiner, koji je na prošlom izborima bio prvi na listi, sada tek četvrti, čak i iza predsjednika HSLS-a Darinka Kosora. Kako se može neslužbeno doznati, Reiner je prilično razočaran ovakvim ishodom. Na šestom mjestu u ovoj jedinici je politički povratnik Zvonko Milas koji je ispao s liste na prošlim izborima. Tek na devetom mjestu je potpredsjednik stranke i šef stranačke mladeži Josip Bilaver, a na desetom nekadašnja HDZ-ova kandidatkinja za zagrebačkog gradonačelnika Margareta Mađerić. Na 11. je mjestu predsjednika Udruge Hrvatski križni put Bruna Esih koja navodno već neko vrijeme radi na Zakonu o lustraciji. U drugoj jedinici (istočni Zagreb, Križevci) na osmom je mjestu povratnik u visoku politiku, profesor ekonomije Đuro Njavro.

U petoj jedinici (Vukovar, Brod) na trećem je mjestu neuništivi predsjednik požeško-slavonskog HDZ-a Franjo Lucić, a na 14. branitelj Stevo Culej koji se istaknuo u prošlom sazivu Sabora forsirajući teme iz braniteljske tematike.

U šestoj jedinici (južni Zagreb, Sisak) na petom je mjestu nekadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji nije bio na listi za prošle izbore, a na šestom nekadašnji ministar kulture Jasen Mesić. Tek na devetom mjestu je šef zajednice HDZ-ovih utemeljitelja Milan Kovač, a na 14. nekadašnji ministar financija i aktualni šef kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Ivan Šuker.

You may also like