Regulatori žele smanjiti nepravednu prednost kineskih kompanija

Tržišno natjecanje
 Europski regulatori u lipnju će iznijeti prijedlog za rješavanje problema nepravedne prednosti kineskih državnih kompanija u odnosu na europsku konkurenciju, izjavila je europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Margarethe Vestager.

Njemačka i Francuska posebno su glasne u pozivima europskim regulatorima za zaštitu tržišnog natjecanja da ulože više napora kako bi osigurali ravnopravne uvjete za europske tvrtke u natjecanju s kineskim divovima.

Te su dvije zemlje u veljači zajedno s Italijom i Poljskom pozvale Vestager da do kraja lipnja iznese prijedlog o izmjeni europskih propisa o zaštiti tržišnog natjecanja. „Radimo na novim ovlastima za zaštitu ravnopravnog natjecanja. Te ovlasti omogućile bi nam, primjerice, da se pozabavmo štetom koju strane subvencije i državno vlasništvo mogu nanijeti konkurenciji u Europi”, rekla je Vestager.

„Do kraja lipnja planiramo objaviti Bijelu knjigu kako bismo ponudili uvid u naše ideje o tome kako bi te nove ovlasti mogle djelovati”, dodala je. Bijela knjiga sadrži prijedloge koji se izlažu zainteresiranim stranama kako bi mogle iznijeti svoje primjedbe prije upućivanja konačnog prijedloga propisa u parlament.

Vestager je također nagovijestila stroži odnos prema dominantnim tvrtkama koje nastoje s tržišta istisnuti manje konkurente, rekavši da nalog da prestanu s nedopuštenim aktivnostima u današnje vrijeme nije dovoljan i da će možda biti nužne mjere na obje strane Atlantika. „Ako je ravnopravna tržišna utakmica već narušena i ako drugi više ne mogu konkurirati, možda ćemo morati narediti tim tvrtkama da neutraliziraju negativne posljedice po tržišno natjecanje koje su prouzročile”, rekla je.

„Očekujem da će ovaj problem za nas biti važna tema u travnju, kada ćemo s kolegama iz američkog ministarstva pravosuđa i Savezne komisije za trgovinu imati radionicu o mogućim rješenjima”, zaključila je.

You may also like

0 comments